Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Zelf een schommel of wip maken

schommel_wip_makenSchommel in een boom

Als u een boom in de tuin hebt staan met gezonde, stevige en dikke takken (een doorsnede van zeker 15 cm) op een hoogte van 2-3 m, die ongeveer horizontaal verlopen, dan kunt u er een schommel voor de kinderen aan hangen.

Gebruik een sterk touw of nylon koord en hang er een houten of kunststof zitplank aan. Aan elke kant van de plank wordt een doorlopend stuk touw vastgemaakt, dat met een lus om de tak wordt gehangen. Gooi het touw met de lus om de tak en voer de uiteinden door de gaten van de plank. Zet ze aan de onderzijde vast door er een dubbele knoop in te leggen. Zorg ervoor dat de schommel ver genoeg van de stam is, zodat hij er niet tegenaan kan slaan.

Schommel van een autoband

In plaats van de gebruikelijke zitplank kan ook een autoband worden gebruikt. Hij wordt zo aan een touw opgehangen dat de band verticaal hangt en de kinderen op de onderkant kunnen zitten. Een andere manier van ophangen gaat uit van vier touwen van gelijke lengte, zodat de band horizontaal hangt.

Gewone schommel

De opbouw van een schommelstelling bestaat uit twee stevige balken van 100 x 100 mm die in voetsteunen of betonpoeren worden opgesteld. De beide palen worden aan de bovenkant verbonden door een dwarsbalk van dezelfde dikte. De balken worden met pen-en-gat-verbindingen in elkaar gezet. Aan deze stelling kunnen werktuigen worden opgehangen als één of meer schommels, een klimtouw, touwladders of een trapeze. Wordt de stelling breder dan 2,5 m, dan moet een extra ondersteuning worden aangebracht.

Als u de dwarsbalk versterkt met een tweede regel, dan zal de stelling minder snel schranken. Bij een hoge schommel zal men één of twee schoren aan de onderkant moeten maken.

Hang de werktuigen op aan schroefogen die worden ingelaten in de dwarsbalk. Gebruik zwaar nylon koord of stevige kettingen om de apparatuur op te hangen. De zitting van de schommel bestaat uit een plank van verduurzaamd hout van 25 x 225 mm. Deze wordt goed geschuurd en afgelakt. Voer dan twee schroefogen door de plank en zet ze aan de onderkant vast. Met een gladde ronde stok en twee touwen wordt een trapeze gemaakt.

Een wipplank

Het onderstel van de wipplank bestaat uit twee stijlen van 100 x 125 mm die op een afstand van 30 cm in de grond worden gezet en er 45 cm boven uitsteken. In een uitholling aan de bovenkant wordt een stalen as bevestigd van 25 mm doorsnede. Deze wordt op zijn plaats gehouden door een stalen plaatje dat op de kop van de planken wordt geschroefd.

De wipplank zelf bestaat uit een geschaafde en geschuurde plank van 25 x 225 mm, die in de blanke lak gezet of geschilderd wordt. De plank wordt versterkt met een lat van 25 x 75 mm, die tegen de onderkant wordt geschroefd. De schroeven worden er van boven in gedraaid en hun koppen worden verzonken.

De plank wordt aan de onderzijde met beugels om de ijzeren as vastgezet. Op 45 cm afstand van de beide einden van de plank worden handgrepen gemaakt. Ze bestaan uit een ijzeren staaf die er met beugels op vast wordt gezet of een houten handgreep die op een klosje wordt bevestigd.

Er moeten beslist stootkussens onder de einden van de wip komen. Ze bestaan uit dik schuimrubber, gewikkeld in plastic doek en vastgemaakt onder de plank. Stroken rubber band in de grond zijn ook goed, maar daar kunnen de kinderen over vallen.

%d bloggers liken dit: