Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Brem, geiteklaver (Cytisus scoparius), spaanse brem

bremBrem, geiteklaver (Cytisus scoparius)

In de maand mei zien we alom op zandgronden de groene bossen van de wilde brem, overladen met botergele bloemen. Deze Cytisus scoparius heeft een massa groene, kantige, bijna bladerloze twijgen. Door de veelheid van twijgen in de struik kan de brem best voor wintergroen doorgaan. De bloemen verschijnen op het eenjarige hout. Dit betekent dat men een brem moet snoeien direct naar de bloei. Het best is al op jeugdige leeftijd te beginnen met jaarlijks de takken ongeveer 10 cm in te korten. Laat men ze steeds groeien, dan verhouten ze en dan is na verloop van enkele jaren het resultaat dat men een iele lelijke struik overhoudt. Deze soort heeft veel licht nodig, kan goed tegen wind en zeewind, maar wil bij strenge vorst nogal eens invriezen. Het in het wild uitstreken en daarna planten gaat slecht, omdat de plant een penwortel maakt, die diep in de grond indringt.  Daarom wordt de brem in pot gekweekt. Uit de pot gehaald laat de plant zich zonder moeilijkheden verplanten. De brem kan met behulp van bacteriën in de wortelknolletjes stikstof binden en zo de bodem rijker maken.

Het gekweekte sortiment Cytisus is zeer groot. Dat is heel verklaarbaar, want ze leveren vele feestelijke kleuren voor de tuin. De kleur is meestal weergegeven als een totaal-kleurindruk, omdat de drie onderdelen van de bloem (vlag, zwaard en kiel), vaak ieder een andere tint hebben.

Heel laag blijft de 15-20 cm hoge Cytisus decumbens, met goedgele bloemen. Cytisus nigricans is een opgaande bossige struik (1-1,5 meter) die  pas in juli met heldergele bloemen bloeit.

De meest geplante sier brem is de midden-mei bloeiende C. praecox met roomgele bloemen. Cytisus ‘All Gold’ heeft zuiver lichtgele bloemen. De beste rode is Cytisus ‘Hollandia’. Sinds 1981 is door het Proefstation voor de Boomkwekerij te Boskoop vermeerderingsmateriaal verspreid van de nieuwe aanwinst: Cytisus ‘Boskoop Ruby’. Het is een brede bolvormig uitgroeiende struik, die eind mei bloeit met donkerrode bloemen. Deze plant is zeer winterhard. Eind mei begin juni bloeien voorts nog de grootbloemige Cytisus: ‘Andreanus Splendens’ (goudgeel met rood), ‘Golden Sunlight’ (diep goudgeel), ‘La Coquette’(licht oranje), ‘Palette’(geel met lilarood). Dit is een greep uit de veelheid die aangeboden wordt. Omdat de brem in pot gekweekt worden, kan men ze in kleur in het tuincentrum uitzoeken en daarna planten.

Spaanse bremSpartium (Spaanse brem, priemkruid)

Van dit geslacht is maar één soort bekend, namelijk Spartium junceum, een plant die thuishoort in het Middellanse Zeegebied. Ook aan de kusten van Bretagne kan men deze struik met groene twijgen tegenkomen. Blad is er nauwelijks aan te vinden en het valt snel.

De Spaanse brem is nauw verwant aan andere brem soorten Cytisus (brem, geiteklaver) en Genista (heidebrem). De plant bloeit met heldergele bloemen van mei tot september. De struik van het priemkruid, die 2 meter hoog en 1,5 meter breed wordt, heeft een losse groeiwijze.

Hij is gevoelig voor strenge vorst en kan dan sterk invriezen. Het bevroren hout moet tot op het gezonde hout worden tegruggeknipt. Meestal schiet de plant daarna weer op. Het is een plant voor een goed doorlatende grond die kalkhoudend is.

Vindt je dit een nuttig artikel? dan stel ik het op prijs als je even een tweet of een like zou willen plaatsen. Al vast bedankt.

%d bloggers liken dit: