Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Kamerplanten verzorgen (de verzorging van kamerplanten de jaargetijde door).

verzorging kamerplantenKamerplanten verzorgen (de verzorging van kamerplanten de jaargetijde door).

Het voorjaar

Kamerplanten moet u allemaal controleren om vast te stellen of ze verpot moeten worden en doe dat dan voor de voorjaarsgroei inzet. Zet planten die vochtige lucht nodig hebben, zoals varens, in een grotere buitenpot en vul de tussenruimte op met vochtige turf of mos. Verwijder alle dode bladeren en houd alle kamerplanten goed besproeid en vrij van stof.

De planten beginnen nu meer water te vragen; giet dus vaker naarmate het weer warmer wordt. Begin cacteeën nu ook weer water te geven. Haal gevoelige en bloeiende kamerplanten weg uit de volle zon; zet ze voor een raam op het westen. Als het echt heel warm wordt, haal dan alle planten, met uitzondering van cacteeën en succulenten, weg van de zonnigste ramen.

kamerplanten die in knop staan en alle planten die u zes maanden of langer in huis hebt, mogen aan het begin van het voorjaar wat vloeibare mest hebben. Naarmate het weer warmer en droger wordt, vergroot u de hoeveelheid meststof en begint u met het voeden van alle planten; maar niet voordat ze tekenen vertonen van flinke groei.

Maak potten en zaaibakjes klaar voor de opeenvolgende plantwerkzaamheden in het voorjaar. Het is nu tijd om stengel en bladstekjes te nemen. Laat stekjes van planten als Tradescantia en Impatiens bewortelen in water en neem bladstekjes van Begonia rex en Kaapse viooltjes. Verdere planten die kunnen bewortelen in water zijn Chlorophytum, Peperomia, Rhoicissus en Philodendron. Pot de jonge uitlopers van Bromelia achtige en Chlorophytum op. Zaai zaadjes uit volgens de instructies op de respectieve pakjes.

Plant nu peterselie, dragon, rozemarijn en andere kruiden. Miniatuurstruikjes en boompjes kunnen in de bak gezet worden en de zaden van daarvoor in aanmerking komende éénjarige planten worden nu ter plaatse uitgezaaid of de zaailingen uitgeplant als u ze binnen vroeg hebt gezaaid in zaaibakjes. Haal de vroege voorjaarsbollen uit de vensterbankbakken zodra ze niet mooi meer zijn en vervang ze door kamerplanten die daar de hele zomer blijven staan, zoals geraniums, heliotroop en Calendula.

De zomer

Alle kamerplanten moeten de hele zomer royaal worden begoten en gevoed, tot het weer koeler begint te worden. Zet ze zo mogelijk buiten tijdens een malse bui. Ze krijgen dan niet alleen water op de best mogelijke manier, de regen spoelt ook het stof weg dat zich op de bladeren heeft verzameld. Een andere manier om de vochtigheid te verhogen als de dagen warmer worden, is het sproeien of nevelen met lauw water. U zult merken dat vooral varens dankbaar zijn voor wat extra vocht; zij kunnen niet tegen droge hitte. Cacteeën echter kunt u in de volle zon zetten in de hoop dat ze gaan bloeien.

Als u op vakantie gaat en niemand hebt om voor u planten te zorgen, zijn er verschillende manieren om hun welzijn te waarborgen tijdens uw afwezigheid. Zet de planten in de koelste kamer van het huis. Plaats de potten in vochtige turf, of, als ze niet al te groot zijn, giet elke plant goed nat en de er een plastic zak overheen; blaas de zakken op, zodat ze de planten niet raken en sluit ze met een elastiekje. Er zijn verscheidene systemen voor automatische bewatering in de handel en als u voor langere tijd weg bent of in het bezit van heel gevoelige planten, is het wel de moeite waard daarin te investeren.

Potten die buiten staan en bakken op de buitenvensterbank moeten tenminste één maal per dag gecontroleerd worden; ze hebben misschien wel twee maal per dag water nodig.

Het is nog steeds niet te laat om bladstekjes te nemen van begonia’s en als uw geraniums en fuchsia’s ‘getrimd’ moeten worden, kunt u van de gelegenheid gebruik maken voor het nemen van stekjes van oudere, te ver uitgegroeide planten. Alle planten gaan erop vooruit als u de dode bloemen regelmatig verwijdert, zodat ze rijker bloeien en geen zaad gaan vormen. Ook de kruiden kunnen nu geoogst en gedroogd worden. Blijf scherp uitkijken naar bladluis en witte vlieg en besproei de planten op spoel ze af met zeepwater om insecten te verwijderen. Zet midden in de zomer leliebollen in de bakken en kies bij het naderen van de herfst bollen voor de vroege winterbloei.

De herfst

Verminder bij het naderen van de winter geleidelijk de watergift en de voeding van uw kamerplanten. Cacteeën en succelenten hebben nu veel minder water nodig.

Haal potplanten die gedurende de zomer buiten gestaan hebben, naar binnen en verwijder alle dode bladeren en stengels. Dompel de kamerplanten in lauwwarm water om ze te helpen wennen aan hun nieuwe omgeving. Haal gevoelige kamerplanten weg van het raam, vooral bij koude nachten, en controleer of geen enkele plant op de tocht staat. kamerplanten die graag veel licht hebben, kunnen nu verplaatst worden van een raam aan de westkant naar één aan de zuidzijde. Dit is ook een goed moment om het eens met de planten in andere kamers te proberen, omdat nu de verandering hun groei niet kan belemmeren. Mits u de behoeften van elke afzonderlijke plant in gedachten houdt, zoudt u dus nu met verplaatsing kunnen experimenteren.

Controleer de planten nauwkeurig op de aanwezigheid van de kleine rode spinmijt en als u ze vindt, spuit dan met een derris of malathionspray ( of enig ander mijtenbestrijdingsmiddel) of spons de bladeren af met een insekticide. Neem van tijd tot tijd een ander insekticide, want de spinmijt ontwikkelt vrij snel een weerstand tegen deze middelen. Een redelijke luchtvochtigheid helpt ook om ze in bedwang te houden.

Als de centrale verwarming weer aan gaat, let dan op een eventueel nadelig effect op uw planten. Ze zullen nu vrijwel zeker meer vocht nodig hebben; vergroot daartoe echter niet de watergift, maar zet de potten op platte bakken of schalen met fijn grint dat steeds vochtig gehouden wordt. Zorg dat er altijd een kleine kom met water in de kamer staat en zet de planten die graag veel vochtigheid om zich heen hebben in een grote buitenpot ( of met verscheidene potten in een bak) met goed aangedrukte, vochtige turf om de planten heen.

Bollen voor wintergroei worden nu in schalen met bollengrond op een koele, donkere plaats gezet. Plant uw bollen in de bakken op de buitenvensterbank voor het te koud wordt. Zet muurbloemen en andere tweejarige planten in de vensterbankbak voor het komende voorjaar. Om het ook in de winter boeiend te houden, kunt u dwergconiferen, klimop en hei planten. In de keuken kunt u mosterd en tuinkers kweken en verscheidene nuttige kruiden kunt u de gehele winter aan de groei houden door ze eenvoudig binnen te halen. Elk donker hoekje kan voorts gebruikt worden voor het kweken van champignons.

De winter

Let goed op of uw planten niet te veel water krijgen; u ziet dat gauw genoeg aan de geel wordende en afvallende bladeren. Zet cyclamen op een koele plaats en geef ze alleen water op het schoteltje. Begiet begonia’s bijzonder spaarzaam en dompel nieuwe planten, als bijvoorbeeld azalea’s in een emmer water. De planten moeten warm genoeg staan, maar ze mogen niet blootgesteld worden aan directe warmtestraling. Houd, net als in de herfst, de luchtvochtigheid op peil en cotroleer of uw planten tochtvrij staan. Denk er aan, dat het vooral in de winter van groot belang is te zorgen dat de planten binnen genoeg licht krijgen; ze mogen echter niet te dicht bij koude ramen gezet worden. Voed ze nu in het geheel niet meer, tenzij ze bijzonder hard groeien of bloeien. Bollen moeten nu wat water hebben en van hun koele, donkere plaats in het licht gebracht worden als het groen goed boven de grond te zien is. De winter is de tijd om een inventaris op te maken van de planten die u hebt en plannen te maken voor het komende jaar. Kijk uit naar bloeiende éénjarige planten, zoals Ipomoea en Cobaea scandens, die geschikt zijn voor vensterbakken en potten.

Maak de potten, bakken e.d. klaar voor nieuwe planten. doe nieuwe aarde in de vensterbankbakken en bemest de bovenlaag van de aarde die lang in potten gezeten heeft.  Bakken op de buitenvensterbank hebben misschien een behandeling met een conserveringsmiddel nodig; controleer of de bakken goed en veilig vastzitten en of er onder de bakken voldoende ruimte is voor drainage. Houd uw planten in de winter goed in et oog. Misschien moet u een paar weggooien en vervangen en dat kunt u dan het best doen voor het nieuwe groeiseizoen begint. Sommige planten moeten misschien verpot worden, maar daarmee kunt u het best wachten tot het begin van het voorjaar.

Moet u toch verpotten, maak de grond om de plant heen dan een beetje los en bemest de bovenste laag aarde in de nieuwe pot. Bij alle planten moeten de bladeren schoon gehouden worden door ze voorzichtig af te nemen met lauw water. Leerachtige en wasachtige bladeren kunnen extra glans krijgen door het gebruik van de in de handel zijnde bladglansmiddelen. De planten kunnen nu ‘getrimd’en netjes gemaakt worden door alle geelwordende bladeren en alle spichtige uitgroeisels te verwijderen.

Vond u dit een nuttig of leuk artikel? Dan stel ik het op prijs als u een tweet of een like zou willen geven. Alvast bedankt

%d bloggers liken dit: