Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


kamerplanten verzorgen tijdens de vakantie

kamerplant vakantieIn de zomer nemen uw kamerplanten zeker geen vakantie. Juist dan hebben ze veel water en voedsel nodig. Voordat u zelf op vakantie vertrekt, moeten er dus maatregelen genomen worden om uw groene huisgenoten door die eenzame tijd heen te helpen. Om de verdamping te verminderen, kunt u de planten het best naar een koele kamer met een raam op het noorden brengen. Zet de planten dicht bij elkaar, zodat ze voor hun eigen microklimaat zorgen. Op die manier vormen ze een mini-oerwoud met een hoge luchtvochtigheid die de verdamping tegengaan, zodat de potgrond minder snel uitdroogt. Je kunt de atmosfeer nog vochtiger maken door tussen de groep planten enkele emmers water te zetten. Let er wel op dat er niets kan gaan schimmelen. De ideale plek voor dat ‘overlevingskamp voor kamerplanten’ is de badkamer.

Als u potten met een ingebouwd waterreservoir hebt, doet u die voor u vertrekt uiteraard boordevol water. Er bestaan ook systemen waarbij de pot water uit een reservoir haalt met behulp van slangetjes. Als u voor langere tijd vertrekt, moet het reservoir voldoende groot zijn.

Maar ook zonder speciale maatregelen zullen planten met een natte kluit het in de schaduw minstens een week lang uithouden. Als een vriend of een buur de potkluiten na die week weer eens doornat maakt, kunnen ze er weer een tijdje tegen. Over kamerplanten met stevig blad, zoals Phyllodenron, Ficus-soorten, Aspidistra, Sansevieria, kleine palmen, enzovoort kun je een plastic zak trekken om de verdamping tegen te gaan. Planten met zachte en behaarde bladeren verdragen deze methode niet: ze krijgen lelijke plekken op het blad. Wie langer dan veertien dagen wegblijft en geen ‘plantenoppas’ vindt, kan zijn planten misschien bij vrienden onderbrengen.

Tuinbezitters kunnen hun planten ingraven op een schaduwrijke plek, waar geen zon of wind komt en waar er regen kan vallen. Graaf de potten zodanig in dat de potrand enkele cm onder de grond komt te zitten. Met grote waarschijnlijkheid zal het tijdens uw afwezigheid wel een paar keer regenen, maar reken er toch niet te vast op en vraag iemand om af en toe te komen gieten.

%d bloggers liken dit: