Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


tips voor je kamerplanten

Jouw planten weer laten schitteren

  • Leg geen kiezels in bloempotten

bloempottenLange tijd werd algemeen aangenomen dat de drainage in bloempotten kon worden verbeterd door er kiezels of stukjes klei onderin te stoppen. Plantenkenners denken ondertussen dat die alleen maar ruimte innemen die de plantenwortels nodig hebben en dat ze de groei van schimmels bevorderen. Je moet gewoon de hele pot vullen met aarde. Als je vreest dat er aarde door de gaatjes onder in de pot zal wegspoelen, bedek die dan met een stukje stenen bloempot of keukenpapier. De wortels zullen de compost later binden.

  • Maak zelf bloempotten

Sierpotten zijn vaak erg duur, maar ook heel veel andere huishoudelijke voorwerpen kunnen dienen als mooie bloempotten. Conservenblikken, plastic ijsdozen en oude emmers zijn bijvoorbeeld leuke bloempotten voor buiten. Boor gewoon enkele gaatjes in de bodem voor drainage en schilder ze in een fleurig kleurtje.

Als je planten volledig zijn uitgedroogd terwijl je op vakantie was, probeer ze dan nog te redden door de potten in een emmer met water of regenton te zetten. Gebruik warm (maar geen heet) water en dompel de potten onder tot er geen belletjes meer uit de grond opstijgen. Haal de pot uit het water en laat het teveel uitlekken.

  • De natte-matbehandeling

Koop een stuk kweekmat of iets dergelijks in een tuincentrum, maak het nat en leg het in een grote bak. Zet naast de bak een emmer water en zet de bloempotten op de mat in de bak. Maak vervolgens een ‘wiek’ van een klein stuk kweekmat. Leg het ene uiteinde in de emmer en het andere in de bak. Deze wiek zal de mat vochtig houden en het water zal door de gaten onder in de potten de grond vochtig houden.

  • Geef planten met een touw water

Als u met vakantie gaat, kunt u de zuigkracht van natuurlijke vezels nog op een andere manier gebruiken. Zet je bloempotten naast een emmer met water, knip een stuk touw van natuurlijk vezels in stukken die lang genoeg zijn om vanuit de emmer tot in de potten te reiken. Maak een steen vast aan één uiteinde van de touwen en leg dat in de emmer. Leg het andere uiteinde in de aarde in de bloempot. Het water in de emmer zal nu via het touw naar de planten lopen.

Vindt je dit een nuttig artikel? laat dan even een tweet of een like achter. alvast bedankt.

%d bloggers liken dit: