Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Tuintips voor oktober

tuintips oktoberTijd om te spitten

Het omspitten van leeggeruimde vakken is nuttig werk. Het is goed om de aarde de hele winter door in grote kluiten te laten liggen, al zal dat in kleine tuinen niet altijd mogelijk zijn. Vooral bij zware grond heeft het ‘doorvriezen’ een gunstig effect op de bodemstructuur. Bij het omspitten kunt u tegelijk stalmest inwerken. U moet er daarbij rekening mee houden dat bollen en verschillende groentesoorten zoals b.v. peentjes, uien, radijsjes, prei en rode bieten geen verse mest kunnen verdragen. Voor deze planten kunt u beter compost nemen. Natte grond mag u nooit bewerken, zoals u ook nooit in natte grond mag planten, want dat is slecht voor de bodemstructuur.

Bloemen in balkonbakken

Voor de balkonbak is Erica (winterheide), dat u nu bij de bloemenhandelaar kunt krijgen, zeer geschikt als overgangsbeplanting. Hetzelfde geldt voor de bessenstruik Pernettya, die zelfs nog wat duurzamer is, omdat hij vorst verdraagt. Beide planten houden van humusrijke grond (u kunt daarvoor potaarde met turfmolm vermengen) en rijkelijk water. De potkluit mag niet uitdrogen. Op een beschut plaatsje zijn Erica en pernettya vaak teleurstellend, omdat de vorming van bessen dan te wensen overlaat. De planten bestuiven zichzelf onvoldoende en eigenlijk moet u er dus altijd een mannelijk exemplaar bijplanten. Erica is ook geschikt voor een koele hal (probeert u dat maar eens). In de woonkamer doen ze het echter niet goed (het is daar te warm en ondanks vlijtig water geven en sproeien vallen de bloemetjes en bladeren er dan toch af).

Winterslaap cactussen en vetplanten

Bij cactussen en vetplanten begint in de herfst de rusttijd. Ze worden dan niet meer door de zon beschermd en krijgen minder water. Er wordt dan ook niet meer bemest. Cactussen en vetplanten kunnen koel (max. 15 graden,maar wel vorstvrij) overwinteren. In een verwarmde kamer is een rusttijd, die voor het goed tot bloei komen niet kan worden gemist, meestal niet mogelijk.

 

%d bloggers liken dit: