Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


klimop

klimplantenVaak worden klimplanten of andere planten die geleid kunnen worden, gebruikt om muren en schuttingen te bekleden.

Een andere mogelijkheid is echter om met behulp van deze planten lelijke schuurtjes of garages te camoufleren. ook kan het aantrekkelijk zijn een klimplant tegen een boom te laten groeien, die er om een of andere reden niet er attractief uitziet.

Het onderscheid tussen een klimplant en een heester of struik tegen een muur is niet altijd even duidelijk. men onderscheidt echter planten die zelf klimmen (bijvoorbeeld: klimop en clematis) en planten die aangebonden moeten worden aan een of andere soort steun, zoals klim of leirozen en winterjasmijn. Verder zijn er planten die geen echte klimmers zijn maar die tegen een muur kunnen worden geleid en aangebonden, zoals Pyracantha en Ceanothus. tot deze laatste groep behoren ook veel tere soorten planten die de extra warmte tegen de muur nodig hebben alleen als bescherming.Door de verscheidenheid van plantensoorten is er geen uniforme snoeimethode aan te geven. De belangrijkste factor is de beschikbare ruimte.

Natuurlijke klimmers

Sommige leden van deze groep vragen helemaal niet veel aandacht. Het zijn planten als Wingerd en klimop die alleen in het begin wat moeten worden geholpen. Zijn ze eenmaal aan de muur verankerd, dan klimmen ze zelf verder. Wingerd doet dat met zuignapjes of haakjes en klimop hecht zich met luchtwortels aan elk oppervlak. Zet naast de jonge plant een staak met het boveneind stevig tegen de muur of schutting. Bind de plant aan de staak en alles gaat verder vanzelf.

Ook klimplanten die zich aan steunpunten vasthouden met ranken (druif) of door windende stengels (kamperfoelie en blauweregen) kunnen nagenoeg ongesnoeid blijven, maar door wat snoei wordt de bloei meestal beter. Bij bepaalde planten ( bv. Clematis) of als de ruimte beperkt is moet er gesnoeid worden.

Een klimmer van nature die vaak problemen geeft is Wisteria. Niet zozeer vanwege het niet willen groeien of klimmen, maar omdat de plant vaak maar niet wil bloeien. Vooral W.sinensis laat gedurende de eerste jaren op bloei wachten. Beschutting van een muur op het zuiden of westen is nodig, want de bloemknoppen zijn erg gevoelig voor koude wind en late vorst. planten, ontstaan uit zaad zijn gewoonlijk van mindere kwaliteit.

Oneigenlijke klimplanten

Tot deze groep behoren planten die nogal veen hulp nodig hebben om te kunnen klimmen.

Rankende planten zou misschien een betere benaming zijn.

De winterjasmijn is een goed voorbeeld.

De plant vormt wel lange stengels, die echter slap zijn en altijd aan een latwerk aangebonden moeten worden of aan een andere vorm van steun. Snoeiregels bestaan er voor deze groep eigenlijk niet. Naar hun individuele behoefte worden ze gesnoeid.

Niet klimmers

Dit zijn planten die steun van een muur of schutting niet nodig hebben, maar wel beschutting ervan. Alleen om die reden worden deze planten tegen de muur geplant en opgeleid. Planten met een twijfelachtige winterhardheid zijn bv. Ceanothus, Camellia, Fremontodendron en vaak ook Escallonia.

De soorten of vari√ęteiten die tegen de muur kunnen worden opgeleid om een bepaald vlak te vullen, moeten daartoe eerst de gelegenheid krijgen.

Daarna volgt de snoei die normaal ook toegepast zou worden.

%d bloggers liken dit: