Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


hanging basket onderhouden

hanging basket

Water geven staat centraal bij het verzorgen van hanging baskets. Dat is ook logisch, want alle omstandigheden zijn “gunstig” voor snel uitdrogen van de grond. Dat staat in geen enkle verhouding tot planten die gewoon in de grond staan en zelfs niet tot planten in bakken en potten.

‘s avonds water geven heeft nogal wat voordelen. De verdamping is dan niet zo groot als overdag en de planten hebben de hele nacht de gelegenheid om zich vol te zuigen.

In perioden met koud somber weer echter kan beter ‘s morgens water worden gegeven, want anders wordt de kans op smeul en andere schimmels groter.

Hoeveel water er precies moet worden gegeven is niet eenvoudig te bepalen. Er zijn te veel factoren die dat (mede) bepalen. Te veel water wordt niet gemakkelijk gegeven. De te veel gegeven hoeveelheden lopen immers gemakkelijk weg.

Voorkom in elk geval dat de grond helemaal uitdroogt, want dan is weer goed vochtig maken heel moeilijk. Dompelen, zeggen we dan wel eens, maar dat is met al die lange slierten vrijwel ondoenlijk.

Voldoende voedsel is steeds uitermate belangrijk. Als er veel water wordt gegeven, zal een deel van het voedsel met het gietwater verdwijnen. Dat moet dus gecompenseerd worden. Extra voedsel geven, bij voorkeur tweewekelijks, vanaf ongeveer een maand na het zelf inplanten of aankopen van een basket, is gewenst.

Een prima mest hiervoor is bijvoorbeeld Miracle Gro 2in1 van Asef. U kunt echter ook de langwerkende Osmocote voor bloeiende planten gebruiken, die slechts eenmalig hoeft te worden toegediend.

De meeste planten reageren zeer gunstig o het wegnemen van uitgebloeide bloemen. De bloei gaat dan veelal langer door. Bovendien zijn uitgebloeide bloemen vaak ontsierend en kunnen ze ‘smet’ veroorzaken. Lelijke blaadjes worden tegelijkertijd met een schaartje weggeknit. Desnoods kan men ertoe overgaan soorten die wel heel sterke groei vertonen wat in te tomen, om andere de gelegenheid zich goed te ontwikkelen. Overigens helpt dat meestal maar even, want sterke planten reageren op snoei vaak met nog sterkere groei.

Kijk hier voor meer onderhoud voor uw tuin

%d bloggers liken dit: