Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


overwinteren van oleander

Het overwinteren van een oleander schijnt vele tuinbezitters voor problemen te stellen. Deze typische struik uit het Middellandse Zeegebied is bij ons niet winterhard, al kan een oleander wel een beetje vorst verdragen. Op een beschutte plaats heeft hij geen problemen met temperaturen tot -5 graden.

Meestal gaat hij in november als kuipplant naar de winterberging. Die ruimte moet licht en koel zijn. Een temperatuur tussen 0 en 10 graden is ideaal. Wordt het er toch kouder dan – 5 graden, dan moet u de plant elders onderbrengen. Vermits de plant relatief in rust is, moet u de kluit binnen aan de droge kant houden, zonder de plant helemaal te laten uitdrogen. Hebt u veranda dan kunt u hem daar het beste laten overwinteren.Loopt de temperatuur op zonnige dagen op, geef dan wat meer water. Hebt u geen veranda, maar wel een koude kas, dan kan de plant daar begin april naar toe. Vanaf eind april mag de oleander opnieuw buiten. hou hem beschut tot de nachtvorst achter de rug is. Zet hem wel in de volle zon.

Anderen proberen de oleander bijna de hele winter buiten te laten staan,  alleen bij vorst wordt de plant naar binnengehaald. Dat heeft als voordeel dat de planten gedrongen blijven en veel minder door insecten worden aangetast.

Bij binnen overwinterende oleanders gebeurt het wel eens dat de onderste bladeren vergelen en zelfs afvallen. Op is dat niet abnormaal, maar u moet wel goed controleren of er geen dopluizen op de stengels en de bladeren zitten. Verwijder die grondig met de hand of met een insecticide op basis van malathion. Ook Pyrethrum wil wel eens helpen. Een andere oorzaak van bladvergeling kan overbemesting zijn Geef dus zeker geen voetsel en laat de plant in winterrust door weinig water te geven.

Vanaf maart kunt u de oleander verpotten. Geef hem een mengsel van potgrond en klei. In het groeiseizoen dient hij vooral warm en zonnig te staan om volop te bloeien. Hou hem dan voldoende vocht en geef hem om de veertien dagen plantenvoedsel. Wat u vooral nooit mag doen is de oude bloemtakjes in de oksels van de twijgen verwijderen. Op die onooglijk spichtige en bijna dood lijkende takjes komen de nieuwe bloemknoppen. Wanneer u zich een oleander aanschaft, koop er dan een met enkele bloemen. Die bloeit in ons klimaat gegarandeerd vlugger en rijker dan de meerbloemige cultivars.

Meer weten over planten en tuinonderhoud?

%d bloggers liken dit: