Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Planten beschermen tegen de vorst | de-tuin.com | alles over de tuin

 

bescherm planten tegen vorstVorstgevoelige potplanten moet je binnenhalen, maar andere overleven het koude jaargetijde, mits goed beschermd, gewoon buiten op het terras of balkon.

Binnenhalen of buiten laten staan?

Veel populaire potplanten zijn afkomstig uit tropische gebieden of uit zuidelijke streken waar het hele jaar door een mild klimaat heerst. planten die warmte nodig hebben, zoals de bougainville of de Chinese lantaarn, moeten voor de eerste vorst naar binnen worden gehaald, in een gematigde kas of een ruimte waar een temperatuur heerst van ongeveer 7 graden voelen ze zich prima. Afrikaanse lelie en doornappel brengen de winter het liefst door in een omgeving waar de temperatuur rond de 5 graden schommelt. Daarentegen hebben struikmargrieten en sinaasappelen citroenboompjes ‘s winters een lichtere standplaats nodig en een temperatuur van tussen de 5 en 12 graden nodig.

Niet alle potplanten hoeven echter te worden binnengehaald. Vorstbestendige planten zoals kleine coniferen of loofbomen, rozen, rododendrons en palmboompje (buxus) kunnen de winter buiten doorbrengen, vooropgesteld dat je zorgt dat hun wortels voldoende warm blijven en ze beschut zijn tegen wind en felle zon. In zachtere gebieden kunnen de olijfboom en soortgelijke bomen op beschutte plaatsen prima overwinteren, maar flinke vorst verdragen ze alleen als hun takken zijn ingepakt in vezelvliesdoek.

Het is belangrijk dat alle potten die buiten staan geïsoleerd zijn, omdat de aarde erin veel sneller bevriest dan die in de volle grond. Als de grond bevriest, kunnen de plantenwortels geen vocht meer opnemen, waardoor de planten verwelken en ten slotte doodgaan.

Potplanten die buiten staan tegen vorst beschermen

Bescherm de wortels van potplanten door isolatiemateriaal rond de potten en bakken te wikkelen, bijvoorbeeld jute met stro, of noppenfolie. Omwikkel de planten zelf met jute, vezelvliesdoek, rietmatten en dergelijke.

(Gebruik noppenfolie alleen rond de pot en niet rond de plant, omdat dit niet ademt). Bind de bladeren van palmen en cordyline samen om de kroon te beschermen. Wikkel de stammen en kronen van boomvarens in vezelvliesdoek of jute waartussen stro is gestopt. Zelfs ‘s winters verliezen groenblijvende planten zoals dwergdennen, palmboomjes  (buxus) en rododendrons vocht via hun bladeren of naalden, met name op zonnige dagen. Verplaats de planten naar een schaduwplek, wat ook voorkomt dat hun gebladerte in de felle winterzon verbrandt. Geef ze op vorstvrije dagen zo af en toe water. Voor bolgewassen en winterharde heesters die hun bladeren ‘s winters verliezen, is langdurig nat of vocht weer het gevaarlijkst en daarom moeten ze tegen regen en sneeuw worden beschermt.

Vond je dit een nuttig artikel? dan zou ik het op prijs stellen als je een tweet of een like zou willen geven. Al vast heel erg bedankt

%d bloggers liken dit: