Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Siertuin en planten onderhouden in november

boom in de tuinEen boom zaaien in de tuin

Misschien droomt u wel eens van een grote beuk in uw tuin, waaronder dan ‘s zomers zo gezellig koffie of thee kan worden gedronken. Welnu, in 20-30 jaar kan die droom werkelijkheid zijn geworden. Indien u dus het nodige geduld kan opbrengen  :-). Maar dan kunt u natuurlijk straks ook trots tegen uw kleinkinderen zeggen: ‘Deze boom heeft opa nog zelf gezaaid’. Een boom zelf zaaien is namelijk helemaal niet zo moeilijk. De zaden moeten goed zijn aangerijpt en dat is het geval als ze zonder invloeden van buitenaf er vanzelf zijn afgevallen. En het is spannend, zaden in de grond te stoppen en af te wachten wat daar uitkomt. Steek er altijd wel een stokje met een etiket naast, anders weet u straks in het voorjaar misschien niet meer waar de plant moet staan en trekt u er uw beuk mogelijk met het onkruid uit. Tijdens een boswandeling kunt u, als u goed oplet, zien hoe boomzaden zich ontwikkelen. Vaak hebben de bladeren van zaailingen een heel andere vorm dan die van de volwassen boom.

Maar welke boomsoorten komen nu in aanmerking voor een dergelijke aanplant in uw tuin? De paardekastanje (Aesculus) groeit behoorlijk snel en de beuk ( Fagus sylvatica) kan in 20-30 jaar al veel te groot zijn geworden. De eik kan ook worden gezaaid, b.v. de zomereik (Quercus robur) en de Amerikaanse rode eik (Quercus rubra). Geschikt zijn ook: linde (Tilia platyphyllus), zomerlinde, es (Fraxinus excelsior), Noorse esdoorn (Acer platanoides), veder-esdoorn en bergesdoorn (Acer pseudoplatanus). De esdoorn is de boom met de bekende gevleugelde zaden, u weet wel, waar kinderen graag mee spelen (helikopter of op de neus zetten).

Kunstlicht voor palmen

Sierplanten krijgen in de winter vaak te weinig licht en vooral de tropische soorten kunnen daar erg onder lijden. In hun land van oorsprong zijn de dagen mogelijk wel relatief kort, maar het licht is er heel intens en juist daar gaat het om. De intensiteit van het licht staat in directe relatie tot de assimilatiemogelijkheden: als die stagneert, kan dat voor de plant enorm nadelig zijn. Veel mensen hangen gewone lampen boven de planten en dit helpt nauwelijks. Het gedeelte van dit licht dat door de plant gebruikt kan worden, bedraagt slechts 7%. Het restant wordt omgezet in warmte en die heeft men in een verwarmde ruimte niet extra nodig.

Fluorescerende lampen zijn voor dit doel beter geschikt. De planten worden hierdoor zo belicht dat ze doorgroeien. Een fluorescerende buis (TL) van 40 watt (kleur 33) heeft de vijfvoudige werking van een gloeilamp met dezelde capaciteit. De buizen moeten naar verhouding dicht bij de planten worden aangebracht en bij voorkeur aan de voorkant zo worden afgeschermd dat er zoveel mogelijk licht op de plant valt. Bovendien blijven ze dan ook onzichtbaar. Op die manier kunt u problemen met donkere hoekjes in huis goed oplossen. Verder is er nu ook een speciale plantenlamp ontwikkeld, die groeibevorderend werk. Dit soort lamp wordt boven de plant gehangen. Het licht is warmer dan van een TL-buis.

Callicarpa in de tuin

Callicarpa is een struik waarvan de prachtige violetkleurige druifjes, die groepsgewijs om de tak heen staan, vaak voor

Callicarpa

Callicarpa

bloemdecoraties worden gebruikt. Het loof heeft weinig sierwaarde (het is te grof). In de tuin wordt de struik hierdoor ook dan pas aantrekkelijk als het blad afvalt en de druifjes te voorschijn komen. Om de vruchtgroei te bevorderen worden ze in grotere groepen geplant (hier moet u dus wel rekening mee

houden). De struiken groeien bijna overal en kunnen 3-4 meter hoog worden.

Huiskamer planten met voedsel besproeien

De kamerplanten krijgen nu over het algemeen weinig water en worden ook niet meer bemest. Alhoewel er in  een verwarmde ruimte vocht verdampt, komt de groei van de planten vrijwel geheel tot staan, waardoor hun behoefte aan water ook kleiner is. U mag in ieder geval de planten nooit langere tijd achtereen met natte voeten laten staan (teveel koud of vocht is gegarandeerd funest, vooral voor planten die in plastic potten staan). Hoe lager de temperatuur, des te minder water.

Kaapse viooltjes (Saintpaulia) hebben veel licht nodig (ze blijven dan ononderbroken wekenlang in bloei). Geen water op de blaadjes sproeien maar nevelen kan wel. Een temperatuur van 18-20 graden is op z’n minst wenselijk. Bij een wat lagere temperatuur (15 graden is dan genoeg) hebt u lang plezier van winterbloeiende begonia’s cyclamen en azalea’s. Maar die moeten dan wel goed in het licht staan. Zolang de azalea’s niet in bloei staan kunnen ze worden besproeid. En omdat deze planten momenteel niet op rust staan, kunt u ook goed wat bladmest door het water mengen (ze reageren hierop vaak heel positief). Dat geldt trouwens ook voor andere planten in groei. Een voorwaarde is echter wel dat u vloeibare mest gebruikt die via het blad kan worden opgenomen en geen resten achterlaat.

Bessendragende planten

Capsicum (peper) en Solanum (oranjeboompje) zijn bessendragende planten, die vooral gedurende de winter erg geliefd zijn en vaak door elkaar worden gehaald. Eigenlijk is het niet eens zo moeilijk om ze uit elkaar te houden. Capsicum annuum of peper is een kruid met bessen in de vorm van pepers (enigszins gerekt, stomp of bijna rond en aangeboden in de kleuren geel, rood, wit en lila). ook kleine planten kunnen veel vrucht dragen, en een plant kan alle vorm en kleurnuances bezitten. Op een koele plaats blijft de plant een paar weken goed, maar daarna kunt u de peper weggooien, want overwinteren is er niet bij. De soortaanduiding annuum zegt het al: eenjarig!

Het oranjeboompje (Solanum pseudocapsicum) draagt ronde vruchten, zo groot als knikkers. Vaak oranje, maar ook wel geel van kleur. De plant is houtachtig en kan goed overwinteren. Een voorwaarde daarvoor is wel dat de standplaats dan niet te warm is: 10 graden is meer dan voldoende. Bij kamertemperatuur moet veel gesproeid worden. In het voorjaar wordt de plant gesnoeid, waarna ze gedurende de zomer naar buiten kan. Pas tegen de herfst haalt u het oranjeboompje weer terug in huis (het zal hierdoor wel wat later in bloei komen dan de exemplaren die u bij de bloemenhandelaar gekocht hebt). Peper en oranjeboompje hebben wel gemeen dat ze beide tot de familie der nachtschades horen en zich in een koele omgeving het prettigst voelen. De pepersoorten zijn niet giftig (denk u maar aan Spaanse pepers en de zoetere variant paprika). De oranje- en geelkleurige kogels van Solanum pseudocapsicum zijn daarentegen wel giftig.

Besproei winterbloeiende bolgewassen

Bekende, maar hier en daar toch ook wel minder bekende winterbloeiende bolgewassen zijn o.a. amaryllis ( Hippeastrum) en wintervuurpijl (Veltheimia), twee kamerplanten die in deze maand stevig groeien. Voor beide soorten is het zaak ze behoorlijk water te geven zodra de knoppen zichtbaar worden. Zet ze op een lichte plaats, maar niet in de zon (op een te donkere plek groeien de bloemstengels te hard en dat maakt geen enkele plant mooier). Na het bloeien blijft u ze water en kamerplantenmest geven. Het blad van deze winterbloeier ontwikkelt zich namelijk vooral na de bloei. Dat sterft pas ‘s zomers af, omdat deze planten dan slapen.

orchideeHet venusschoentje (Paphiopedilum) kent nauwelijks een echte rustperiode en zal het dus ook het komende seizoen best goed doen. Zo’n soort orchidee is vaak al voor een paar euro te koop. Zet hem in het licht, maar buiten de zon op de vensterbank en bedenk daarbij dat orchideeën graag vochtige lucht hebben. U kunt daartoe de pot het beste op een omgekeerde schotel in een brede bak met water zetten, en wel zo dat het water niet tegen de pot aan komt, maar om de plant heen goed kan verdampen. De potaarde zelf moet ook steeds goed vochtig blijven: sproeien met lauwwarm regenwater of gekookt leidingwater hoort bij de dagelijkse verzorging. Zo behandeld, kan de plant gemakkelijk een maand achter elkaar mooi bloeien. U moet er bij het kopen van deze plant op letten dat de schoen niet te slap aanvoelt, want dan is de bloei al over zijn hoogtepunt heen. Nadat de plant is uitgebloeid geeft u hem wat minder water, maar laat de aarde nooit helemaal uitdrogen.

Gezonde zonnebloem

Grootbloemige zonnebloemen zoals de Helianthus superbus zijn altijd eenjarig. Maar alle zonnebloemen hebben met elkaar gemeen

zonnebloem

dat ze enorm snel groeien. Binnen enkele maanden kunnen ze soms een hoogte bereiken van 2 meter en meer. De vruchtbodem met zwarte, hoekige zaadkorrels die na de bloei overblijven als u de planten uittrekt, behoeft beslist niet te worden weggegooid. Het zijn ‘swinters lekkere hapjes voor de vogels. Als de saphoudende delen verschimmelen, kunt u de zaden er uit kloppen, als de vogels ze er tenminste niet al zelf uit gehaald hebben. Zo u wilt kunt u wat korrels voor volgend jaar bewaren om weer in te zaaien en te oogsten.

Cactussen en vetplanten

cactusVetplanten en cactussen worden voor de winter gewoonlijk eerst nog even op ongedierte e.d. gecontroleerd. U neemt dan ook de uitgebloeide bloemresten weg. De bovenste laag turfaarde kan met een stokje worden losgewoeld en de nog aanwezige stukjes mos haalt u voorzichtig van de wortelhals af, zodat de planten ‘schoon’ en met de wortels in ventilerende grond in winterslaap kunnen sukkelen. Het wort dus hoog tijd te gaan denken aan de verwarming van de succulentenbakken. Daar kan zo nodig met dubbelglas worden geïsoleerd (er zijn ook vele soorten geschikte plasticfolies voor in de handel). Om een maximale isolatie te verkrijgen wordt de folie dicht tegen het glas aan gelegd. Bij hoge temperatuur mag het plastic niet te strak zitten, anders zou u na de eerste koude nacht wel eens opnieuw kunnen moeten beginnen, omdat kunststof bij kou krimpt en kan uitscheuren.

De planten krijgen geen water meer en worden zo goed als droog gehouden. Op enkele uitzonderingen na: Pereskiopsis b.v. mag niet droog overwinteren en moet bovendien ook nog verhoudingsgewijs warm staan (nooit onder de 12 graden). Stekjes kunnen ook doorgroeien. En het is verstandig om ook even te controleren of er tijdens koude nachten toevallig geen condenswater in het plantehart druppelt.

%d bloggers liken dit: