Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Tamme kastanje (Castanea sativa)

tamme kastanjeDe Europese tamme kastanje is afkomstig uit Turkije, maar gedijt ook in onze streken uitstekend.

Het worden flinke grote bomen, die erg veel ruimte vragen. Daarom is het misschien beter om de Chinese kastanje te planten. Dit is een struik die ‘slechts’ 3 meter hoog wordt.

De Europese tamme kastanje kan zichzelf nauwelijks bestuiven. Om voldoende vruchten te kunnen oogsten, moet u tenminste twee verschillende rassen planten die elkaar kunnen bestuiven. De Chinese tamme kastanje is volledig zelfbestuivend, waardoor u altijd vruchten hebt.

 

Grond en bemesting

Deze kastanje groeien het best op een niet al te kalkrijke, goed ontwaterende, humeuze grond. Op zware klei moet u voor het planten de grond goed diep los maken en wat potgrond of bladaarde door het plantgat mengen. Op zandgrond kunt u volstaan met alleen potgrond of bladaarde in het plantgat.

De bomen stellen weinig eisen aan de bemesting. In de eerste jaren bedekt u de grond rond de voet van de boom met organisch materiaal,zoals compost of afgevallen bladeren. Wanneer de boom een grotere omvang heeft bereikt, is het voldoende de afgevallen bladeren te laten liggen.

Planten

Kastanjebomen zullen het beste groeien als ze volop van het zonlicht kunnen profiteren. Zoek bovendien een niet al te winderige plaats uit om de boom te planten.

De onderlinge afstand van Europese tamme kastanjes bedraagt 15 meter. Chinese kastanjes moeten minimaal 3 meter uit elkaar staan. De beste planttijd is in de winter, als de bomen in rust zijn.

Snoei

De eerste jaren snoeit u de gewenste vorm in de boom of struik en houdt u de bomen voldoende open. Dit doet u door takken die elkaar kruisen of te dicht bij elkaar staan, helemaal weg te knippen. In latere jaren hoeft niet meer te worden gesnoeid. Wel worden dode takken weggehaald.

Oogsten, bewaren en verwerken

Deze tamme kastanjes bloeien in juni en juli, waardoor er geen kans is op schade door nachtvorst. In oktober zijn de vruchten in hun stekelige bolsters rijp en vallen ze van de boom. De bolsters springen open en u kunt de grote bruine zaden oogsten. Als u ze goed laat drogen, zijn ze op een koele plaats lange tijd bewaarbaar.

U kunt de kastanjes poffen in de hete as van het haardvuur (wél een kruis-snede in de bolster maken, anders spatten ze uit elkaar!). Ook kunt u de kastanjes verwerken tot puree.

Ziekten

Door echte ziekten worden deze kastanjes vrijwel nooit aangetast, maar een vervelend verschijnsel is wel dat de bolsters vaak leeg zijn: de zeden zijn niet gezet. Met name in koele, natte zomers komt dit nogal eens voor; er is niets aan te doen. Bij de Europese tamme kastanje kan het verschijnsel voorkomen als u slechts één boom hebt geplant. Vruchtvorming treedt bij deze bomen pas op na bestuiving door een ander ras.

%d bloggers liken dit: