Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


De meidoorn in uw tuin

crataegus meidoornMeidoorns bloeien in of rond de maand mei, met meestal witte maar een enkele met roze of rode bloemen, gerangschikt in tuilen. Meidoorns houden van kalk en voedselrijke, niet te vochtige grond. In Nederland zijn twee soorten inheems: de éénstijlige meidoorn Crataegus monogyna en Cr. laevigatus, de twee of driestijlige meidoorn.

De planten verdragen goed schaduw en zijn bestand tegen zeewind. Men plant ze in kleinere beplantingen en windsingels. Ze zijn zeer geschikt voor randstruwelen. Als vulhout moet men er niet mee werken.

Beide soorten worden tussen de 6 en 8 meter hoog. Ze kunnen ook tot bomen van die hoogte uitgroeien, maar zo worden ze niet gekweekt. Na de bloei verschijnen rode bessen, die evenveel pitten bevatten als er stijlen waren. Toch zijn er bomen verkrijgbaar van de meidoorn. Van beide soorten worden cultivars gekweekt. De bekendste is wel de gevuldbloemige “Paul’s Scarlet”. Deze boom geeft echter geen vruchten. Bij gevulde bloemen zijn de meeldraden en de stampers vaak tot bloemblaadjes vergroeid. Bevruchting is derhalve niet mogelijk.

Cr. monogyna “Stricta” groeit smalzuilvormig. Een zeer fraaie boom is de Crataegus lavallei, die een brede kroon heeft, met matglanzend groen blad, dat tot november aan de boom blijft. Hij bloeit in juni met witte bloemen in platte tuilen. De dof lichtoranje vruchten blijven tot Kerstmis aan de boom. Crataegus prunifolia “Splendens” is een breedkronige boom met glanzend donkergroen blad, dat in de herfst bloedrood kleurt. De bloemen zijn wit, in viltige tuilen. De vruchten zijn klein en scharlakenrood.

Alle genoemde meidoorns zijn stevig gedoornd. De verankering van de bomen is daarentegen niet zo best. Daarom moet men ze planten aan een stevige boompaal.

%d bloggers liken dit: