Een perenboom goed snoeien

het snoeien van een perenboom

het snoeien van een perenboom

Het is van belang dat u uw perenboom goed onderhoud als u elk jaar heerlijke sappige peren wilt hebben, en hier hoort ook het snoeien van de perenboom bij. Het snoeien van de perenboom is van belang zodat de boom mooi en gezond zal blijven, hierdoor zal de boom betere peren geven en zal de perenboom ook langer leven.

Wanneer en hoe een perenboom te snoeien

U zult eerst moeten uitzoeken hoe oud de perenboom is voordat u aan het snoeien slaat, een perenboom die jonger is dat vier jaar dient anders gesnoeid te worden dan een perenboom die ouder is dan vier jaar.

De perenbomen die jonger zijn dan vier jaar dient u te snoeien in de maanden maart en april, de perenbomen die ouder zijn dan vier jaar dient u te snoeien als het blad van de boom afvalt, dit zal gebeuren tussen december en maart. Onthoud wel dat als u gaat snoeien het niet meer vriest, dit om vriesschade te voorkomen.

Zodra u begint met snoeien gaat u eerst alle scheuten snoeien die op de stam en dikke takken groeit, deze scheuten dragen geen vruchten en u zult hierdoor dan ook geen vruchtverlies leiden. Hierna zult u alle scheuten weg moeten snoeien die elkaar in de weg zitten, zodat de rest genoeg zonlicht krijgt en goed kunnen doorgroeien. Vervolgens moet u op zoek gaan naar takjes waar de peren aan gaan groeien, deze groeien over het algemeen aan de jonge takken van de perenboom, kijk dan goed naar deze takken omdat ze meestal elkaar in de weg zitten en hierdoor de groei kunnen afremmen. U snoeit nu de takken weg die elkaar in de weg zitten zodat de peren vrij de ruimte hebben, snoei ook de kroon van de perenboom weg zodat de boom genoeg licht kan krijgen. En gezonde boom heeft ook veel ruimte zodat hij genoeg lucht krijgt.

Een perenboom planten

Als u van plan bent om een perenboom in uw tuin te gaan planten, hou er dan rekening mee dat deze boom genoeg licht krijgt en niet overschaduwd wordt door andere bomen.

Meer weten over perenbomen en snoeien?

2 thoughts on “Een perenboom goed snoeien

 1. Beste Ray,
  Wij hebben in onze tuin een oude perenboom staan die helemaal uit zijn krachten is gegroeid. Toen wij de tuin kochten was er een klimroos in de boom gegroeid die minstens de helft van het beeld van de boom bepaalde. De roos is inmiddels afgezaagd en er zitten alleen nog maar dode rozentakken in de kruin. We gaan de dode rozentakken verwijderen en willen de boom het liefst heel rigoreus terugsnoeien. We vinden het niet zo belangrijk dat hij op korte termijn weer peren gaat dragen maar vooral dat de boom weer een frisse gezonde uitstraling krijgt.
  Ik begrijp uit bovenstaande dat we kunnen gaan snoeien in het vroege voorjaar als het niet meer vriest. Mijn vraag is nu; hoever mogen we de boom terugsnoeien?

  Alvast heel hartelijk bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Maurice

  • Beste Maurice,

   Het best is om hiervoor een meerjarenplant te gaan opstellen. Als u namelijk in een keer de boom helemaal terug snoeit dan kan het zijn dat de boom zich kapot gaat groeien doordat hij in een keer heel veel groei prikkels krijgt. U zou er verstandig aan doen om dit dus te gaan spreiden over enkele jaren en ook in die jaren het spreiden over wintersnoei en zomersnoei. Dat komt de vorming van bloemknoppen het volgende jaar zeker ten goede. Bedenk wel dat namatte de perenboom ouder word hij ook minder goed vruchten zal geven, dit heet ook wel de ouderdomsfase, hier kunt u weinig aan veranderen.

   U zou ook nog even hier kunnen kijken: peren kweken

   Hopend u hiermee een antwoord te hebben gegeven,

   Raymond Kuipers (de-tuin.com)

Geef een reactie