Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


aardbeien in de groentetuin

aardbeiDe aardbei plant is meerjarig en bestaat uit een wortelstok vanwaaruit lange, zachte scheuten groeien die uitlopers worden genoemd. Deze kunnen spontaan wortelen en nieuwe planten voortbrengen. Er bestaan twee vari√ęteiten, de ene is herbloeiend en geeft aardbeien van eind juni tot midden juli en vervolgens van september tot aan de eerste vorst. De andere soort bloeit maar 1 keer en heeft een hoge aardbeien opbrengst in juni-juli, maar produceert heel kort. Plant beide aardbeien planten voor een gespreide oogst.

De voorbereiding van de grond en bemesting

Aardbeien planten geven de voorkeur aan een voedzame, vrij zure grond. Alleen de volle zon geeft deze vruchten hun smaak en hoog suikergehalte. De plant is sterk, maar omdat ze in april-mei bloeien, zijn ze heel gevoelig voor late vorst in het voorjaar. Het is verstandig ze daartegen te beschermen door een plastic tunnel of plasticfolie. Verrijk de grond tijdens het schoffelen met 4 tot 5 kg/m2 goed verteerde mest of compost. Bij het planten en aan het begin van het voorjaar, kun je 100 /m2 kaliunrijke mest, van het type 4-12-20, toevoegen. Aardbeien planten zijn heel gulzig en putten snel de grond uit, daarom moeten ze om de drie jaar van plek veranderen.

Planten

Je zaait aardbeien niet, maar gebruikt plantjes uit het tuincentrum. Deze plant je van midden augustus tot midden oktober. Houd je aan een afstand van 50 cm tussen de rijen en 40 cm tussen de planten elk. Graaf hun wortelhals niet in. In vochtige of zwarte grond kun je het beste kleine heuveltjes aarde maken waarin je de plantjes zet.

Verzorging

Aardbeien planten mogen niet te droog worden. Verwijder regelmatig de uitlopers die ze produceren, maar laat 1 of 2 zitten. Deze geven nieuwe plantjes die je op een andere plek miet zetten om ziekten te voorkomen. Deel ze aan het einde van het seizoen. Twee ziekten, meeldauw en botrytis, moeten preventief worden bestreden. Span een net boven de aardbeien om ze te beschermen tegen vogels.

Oogsten

Pluk de aardbeien zodra ze mooi gekleurd zijn.

Bewaren

Aardbeien zijn niet langer houdbaar dan 24 tot 48 uur in de koelkast. Invriezen is niet aan te raden, dan gaat hun smaak verloren. Je kunt er wel jam van maken, of je gaat het inmaken.

Een laagje stro is onmisbaar

Aan te raden is om een maand voor de bloei een laagje mulch aan te brengen. Deze houdt het grondvocht en het regenwater vast en beschermt tegen modder. Of kweek je aardbeien op zwart plasticfolie. Maak daarin een kruisvormige snee waar de bladeren door heen kunnen groeien.

Tip: aardbeien staan graag in de buurt van sperziebonen. en je kunt er heerlijke smoothies van maken.

 

Uw tuin in 3 stappen weer in orde?

%d bloggers liken dit: