Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Avocado ( Persea americana) kweken
Contents
  1. Avocado

avocado pitAvocado

Bomen en struiken die opgekweekt zijn uit pitten zoals de avocado, zijn gemakkelijke planten, hoewel ze wel een beetje vertroeteld moeten worden. De pitten van de meeste vruchten ontkiemen in vochtige potgrond op een donkere plaats. Geef het niet te snel op; sommige soorten pitten hebben er veel tijd voor nodig. De pit die je wilt gebruiken moet natuurlijk van een verse vrucht zijn en niet uit een blikje komen; conserveren en koken doodt het zaad.

De populairste op deze manier gekweekte plant is wel de avocado. Hij is gemakkelijk te kweken en wordt een bijzonder aantrekkelijk plant. De ‘advocaatpeer’ is een lid van de familie der Laurierachtigen, dat in tropisch Amerika uitgroeit tot een hoge boom.

Avocado pitten bewortelen gemakkelijk in water of in vochtige compost. Als je het met water wilt doen, steek dan spelden of tandenstokers in de zijkanten van de pit en hang hem daarmee met de punt naar boven, op de rand van een jampot zodat de onderkant in het water komt. Wil je compost gebruiken, duw de pit er dan zachtjes in, zodat de helft er bovenuit steekt. Bij beide

avocadomethoden zet je hem op een warme, niet te lichte plaats. Als de pit splijt en de rozige spruit verschijnt, meestal in vier tot acht weken, moet hij naar een lichtere

avocado plant

plaats overgebracht worden. Als er dan stevige wortels verschijnen, wordt de pit opgepot in een zandige potgrond.

De avocado groeit uit tot een hoge plant met puntig toelopende, leerachtige bladeren en een houtige stam. Om te voorkomen dat hij lang en dun wordt, moet je de groeitop eruit knijpen, zodat de plant zijscheuten kan maken. Evenals vele andere kamerplanten, houdt hij van een lichte plaats zonder tocht. Is hij beworteld in water, dan kun je hem ook verder in hydrocultuur laten groeien. Staat hij in potgrond,dan moet hij ongeveer eens in de drie weken gevoed worden. De beste temperatuur in de winter is 10 graden.

  • Grootte: 1 meter tot 3 meter
  • Temperatuur: 16 tot 22 graden
  • Licht: Geef de avocado plant een lichte, zonnige standplaats
  • Vochtigheid: matig
  • Water geven: Geef in de lente en zomer veel water en giet spaarzaam in de herfst en winter
  • Voedsel: Geef in de lente en in de zomer eens in de twee weken kamerplantenmest
  • Vermeerdering: Vermeerder de avocado plant door de pitten in de grond te stoppen
  • Problemen: Bij te veel water geven vallen de onderste bladeren er af

Vindt je dit een nuttig artikel? geef dan even een tweet of een like… als vast heel erg bedankt.

%d bloggers liken dit: