Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


fruit en moestuinonderhoud januari

de tuinVorstbescherming bij bramen

Bij strenge vorst moet u de uitlopers van de braamstruiken ontwarren en vlak tegen de grond leggen. Dan met stro afdekken. De soorten die grotere vruchten dragen kunnen geen temperaturen van min 10 graden of lager verdragen. In het voorjaar bindt u de uitlopers weer op.

Stekken van bessen

Zwarte bessen kan men als fruit bijna nergens meer kopen, terwijl ze juist zo smakelijk en gezond zijn. Eén of meer struiken in de tuin zijn weinig veeleisend en u hebt er veel plezier van. U moet het echt eens  doen en kijken waar u stekjes vandaan kunt krijgen.

Het lichtbruine hout is éénjarig en zeer geschikt om stekken van te vormen. U snijdt er ongeveer 30 cm lange stukken af, bundelt die en kuilt ze dan gewoon in. Later, in maart zo ongeveer, steekt u ze met een onderlinge afstand van ca. 20 cm stuk voor stuk in de grond. Het beste kunt u de onderzijde van de stek schuin en de bovenzijde recht afsnijden (daarmee kunt u vermijden dat u de stekken ondersteboven in de grond steekt).

De struiken moeten regelmatig worden uitgedund, zodat er goed lucht doorheen kan. Bij het snoeien moet u zoveel mogelijk lichtgekleurd hout laten zitten, aangezien daaraan van de zomer de bessen komen.

Galmijt

Bij (zwarte) aalbessen kan galmijt optreden. De knoppen (meestal bij het jonge hout) zijn dan rondachtig dikker geworden en ontwikkelen zich in het voorjaar niet juist. Deze ronde knoppen kunt u in de wintermaanden al uitbreken en verbranden. In het jonge blad komen maden, larven en eitjes voor die daarbij zonder pardon vernietigd worden. Verbranden is de veiligste bestrijdingsmethode en ver te verkiezen boven bespuiten met landbouwgif, aangezien u daar tenslotte ook de hele plant mee kunt beschadigen. Deze rondknopziekte komt ook voor bij hazelaars.

Lekkere schorseneren

Schorseneren zijn een typische wintergroente. De penwortels van de plant kunnen namelijk in de grond blijven als stoppelgewas. U legt er stro op en dekt dit met landbouwplastic af. Al naar behoefte haalt u steeds wat schorseneren uit de grond. U schilt ze en snijdt ze in stukjes. Vervolgens legt u ze een half uurtje in azijnwater en dan worden ze gaargekookt.Het is een goede afwisseling ten opzichte van b.v. bloemkool, waarmee de smaak ook wel enigszins te vergelijken valt. Op lichte en poreuze grond kunt u gemakkelijk zelf schorseneren kweken. U moet er wel voor zorgen het zaaigoed begin april in huis te halen.

Wat kan uitgezaaid worden?

Vanaf midden januari kunnen de ongeduldigen onder ons al weer met het uitzaaien beginnen. Dat gaat voorlopig natuurlijk alleen nog maar onder glas, maar wie nu al bloemkool, savoyekool of kropsla uitzaait, oogst des te vroeger. U moet natuurlijk tegelijk wel zorgen voor uitgebreide vorstpreventie.

 

%d bloggers liken dit: