Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


fruit uit eigen tuin

Vers geplukte vruchten zijn zoeter en sappiger dan fruit dat u in de winkel koopt. Met een slim ontwerp en de juiste rassen legt u een prima basis voor een onderhoudsvriendelijke fruit tuin.

 

Kleine fruitbomen, langdurig oogsten

In een onderhoudsvriendelijke fruit tuin staan vooral winterharde fruitsoorten die weinig eisen stellen aan de bodemgrond en standplaats. Met een humusrijke bodem en een zonnige standplaats zijn de meeste fruitbomen en bessenstruiken tevreden. Appelbomen doen het bijna overal, behalve op al te warme en droge plaatsen. Zure kersen, zoals morellen, zijn verder niet moeilijk, maar hebben een hekel aan vochtige grond. Met laag blijvende, zuilvormige  fruitboompjes, en leibomen is de oogst nog te overzien, maar grotere fruitbomen produceren, als ze eenmaal volgroeid zijn, zo veel fruit dat het oogsten en ook de opslag

ervan dikwijls problemen opleveren.

Zelfs in een kleine tuin kunnen verschillende fruitrassen, bijvoorbeeld vroege en late rassen, naast elkaar worden geplant, zodat er over een lange periode fruit kan worden geplukt. Ballerina’s vormen geen echte kroon, zodat ze geen schaduw werpen en er aan hun voet aardbeien of sla soorten kunnen worden gekweekt.

Onderhoudsvriendelijke bessenstruiken

Als u een liefhebber bent van zelfgemaakte vruchtentaarten zijn bessenstruiken, zoals zwarte bes en kruisbes, een goede keuze. Als u ze op stam koopt, nemen ze weinig ruimte in en brengen ze al meteen het eerste jaar overvloedig bessen voort. Ook frambozen, met name de meermalen dragende rassen, produceren smakelijke vruchten. Probeer eens bijzondere soorten te kweken die u niet zo vaak bij de supermarkt aantreft, zoals taybessen, een hybride van braam en framboos, of jostabessen, die de beste eigenschappen van zwarte bessen en kruisbessen in zich verenigen. Trosbosbessen en grote veenbessen zijn een prima keuze voor tuinen met een humusrijke, zure grond.

Aardbeien tot in de herfst

Zelfs in de kleinste tuin is plaats voor aardbeien, die een grote oogst opleveren voor betrekkelijk weinig inspanning. De meeste rassen vormen talrijke uitlopers, groeien fors uit en produceren overvloedig vruchten. Bekende rassen zijn ´Elvira´, ´Elsanta´, ´Florence´ en ´Ostara´. Snoei het gebladerte terug nadat de vruchten zijn geplukt om bladziekten te voorkomen.

Bosaardbeien, die van juni tot de herfst vruchten voortbrengen, vormen geen uitlopers en zijn daarom heel geschikt als randbeplanting voor, bijvoorbeeld, een groentebed, of border.

Breng onder en tussen uw aardbeiplanten een laag stro aan ter voorkoming van botrytis, een schimmelziekte die bij aardbeien veel voorkomt. Bovendien schrikt het stro naaktslakken af en blijven de vruchten er schoner door.

 

%d bloggers liken dit: