Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


rode bes, zwarte bes en kruisbes snoeien

 


Kruisbes en rode bes

kruisbes, zwarte bes

Deze worden gekweekt als struik of als snoer ( dubbel of drievoudig) en op gelijke wijze gesnoerd. De struik krijgt een korte stam met semipermanete takken. Ze moeten namelijk plaats maken voor jongere takken als de kwaliteit en de hoeveelheid van de vruchten afnemen. Gedurende de vormgingsjaren worden de scheuten die takken moeten worden elke winter met een derde deel teruggesnoeid.

Is de vorm van de struik bereikt dan worden alle verschijnende scheuten gesnoeid tot twee knoppen in de winter. Zo wordt een sporensysteem gevormd aan de takken. Eind juni kan als alternatief zomersnoei plaatshebben. Nieuwe scheuten worden gesnoeid tot ca. vijf bladeren.Dit wordt gevolgd door de bovenvermelde wintersnoei.

Zomersnoei moedigt de vorming van grotere vruchten aan en een snellere rijping. Bij kruisbes komen de vuchten aan nieuw hout en aan sporen; bij rode/witte bessen aan sporen aan oud hout.

Zwarte bes

Hier worden de beste vruchten gevormd aan takken van 2, 3 en 4 jaar. Het snoeien bestaat daarom in het tot de grond weghalen van takken ouder dan vier jaar, zodat er ruimte komt voor jongere.

Ook takken die te laag zitten, verkeerd geplaatst zijn, of die te dicht bijeen groeien worden verwijderd, evenals dode en aangetaste takken. In het voorjaar moet u bemesten.

%d bloggers liken dit: