Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


aardappelen telen

aardappelenAardappelen zijn gemakkelijk te telen, lekker en bieden veel mogelijkheden in de keuken. Genoeg troeven om tuinliefhebbers te verleiden. De plant heeft stengels die 50 tot 60 cm hoog kunnen worden, samengestelde bladeren en bloemen die, afhankelijk van het ras, wit tot roze zijn. De wortelknollen, die worden gegeten in de vorm van frietjes, puree, gekookt, gestoomd of koud in salades, zijn in feite de onderaardse stelen die dik zijn geworden door de aanwezigheid van voedzame stoffen.

De voorbereiding van de grond en bemesting:

Deze plant houdt van een lichte en diepe grond. Hij houd niet van te veel vocht. Teel hem niet twee jaar achter elkaar op dezelfde plaats. Verrijk de bodem in het najaar met 3 tot 4 kg/m2 goed verteerde mest of compost evenals 100 g/m2 kaliumrijke mest, van het type 4-6-10.

Planten:

Doe dit wanneer de seringen in bloei staan. Leg de knollen met de spruiten naar boven toe in de grond, op een diepte van 8 tot 10 cm met een afstand van 40 cm van elkaar in voren die 50 tot 60 cm van elkaar af liggen.

Verzorging:

Wanneer de planten 15 tot 20 cm zijn en naarmate de stengels groeien, moet u ze aanaarden. Schoffel regelmatig en geef de planten zo nodig water. pas op voor meeldauw (bruine vlekken op de bladeren en de wortelknollen); u kunt de ziekte bestrijden met een oplossing van koper, op een regelachtige dag.

Oogsten:

Van juni tot oktober, voordat de bladeren volledig verlept zijn. Haal ze op een droge dag met een spitvork omhoog, waarbij u zorgt dat de kollen niet beschadigen. Laat ze een dag drogen in de zon, voordat u ze binnenhaalt. Nieuwe aardappelen moeten worden gerooid voordat ze helemaal rijp zijn.

Bewaren:

Bewaar aardappelen op een koele, donkere en goed geventileerde plek op een laagje stro of varens van 10 cm dik. Maak een stapel van maximaal 1 meter hoog en bedek die met 20 cm stro of zwarte folie.

Pas op voor licht, want dat kleurt aardappelen groen waardoor solanine ontstaat, een stof die hoofdpijn en buikpijn teweegbrengen.

Welke soorten moet u kiezen?

Er bestaan meer dan 100 soorten aardappelen! Ze onderscheiden zich door het moment waarop ze rijp zijn, de smaak, de opbrengst, de vorm van hun wortelknollen, de kleur van de schil, hun houdbaarheid en hun mogelijke toepassing in de keuken.

  • B.F. 15: deze middelvroege soort uit 1947 wordt nog steeds veel geteeld om zijn stevige vruchtvlees, zijn sterkte en zijn hoge opbrengst. Hij produceert veel middelgrote knollen die nooit te groot zijn. Hij is gemakkelijk te koken. Een minpunt is dat de bladeren gevoelig zijn voor meeldauw en dat hij niet erg goed houdbaar is.
  • Bintje: ondanks zijn leeftijd (1935) is dit nog steeds de meest geteelde aardappel in Nederland. Het is een middelvroege soort met een hoge opbrengst en past zich gemakkelijk aan verschillende grondsoorten aan. Een zwak punt is misschien dat hij niet resistent is tegen meeldauw op de bladeren en knollen. In de keuken kan hij in de meeste gerechten worden gebruikt (stomen, frietjes, puree, soep, gratin enz.). En natuurlijk is het een zeer smaakvolle aardappel.
  • Charlotte: deze middelvroege soort is niet erg gevoelig voor meeldauw. Hij produceert heel veel middelgrote, lange, ovale knollen die heel gelijksoortig zijn. De stevigheid van de aardappelen wordt zeer gewaardeerd, evenals de culinaire mogelijkheden. Hij houdt zich heel goed tijdens het koken en is heerlijk, zowel warm als koud. Hij is ook heel geschikt om te bakken.
  • Ratte: is ook een middelvroeg ras. De knollen zijn ovaal, lang en knobbelig. De bladeren en knollen zijn gevoelig voor meeldauw en hij is bovendien niet erg productief. Maar de tekortkomingen worden gecompenseerd door het stevige vruchtvlees. De heerlijke notensmaak en door de vele culinaire toepassingen (frietjes, ragout enz.).
  • Roseval: deze aardappel die oorspronkelijk uit Bretagne komt, is een middelvroeg, sterk gewas dat veel knollen produceert. Deze zijn middelgroot, mooi van vorm en hebben een rode schil. Het vruchtvlees is gelig en vertoont soms roze strepen. Hij heeft een geweldige opbrengst en de aardappelen zijn redelijk goed houdbaar.
%d bloggers liken dit: