Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


andijvie telen

andijvie telenAndijvie lijkt op krulandijvie, maar onderscheidt zich ervan door de bredere, golvende en aan de randen getande bladeren die zich naar het hert van de plant toe vouwen. Andijvie wordt gegeten als salade, net als sla. Hij heeft een licht bittere smaak en is lekker met een simpele dressing en stukjes spek. Maar u kunt hem ook koken of in een stampot verwerken. De teelt lijkt op die van krulandijvie.

De voorbereiding van de grond en bemesting:

Andijvie is winterhard, waardoor hij een geschikte plant is voor teelt in het najaar. Hij kan goed tegen de droogte en heeft een voorkeur voor grond die rijk is aan goed verteerd organisch materiaal. De resten van meststoffen die in de bodem zijn gebleven na de teelt van andere planten volstaan. Vlak na het ontkiemen kunt u de grond verrijken met 50 g/m2 snelwerkende stikstofrijke mest, bijvoorbeeld van het type 16-8-8.

Zaaien:

Vanaf februari in een verwarmde kas, maar de beste periode is, zonder beschutting, van half mei tot half juli, en voor een oogst aan het begin van de winter, van half juli tot begin oktober. Om een vroegtijdige bloei en dus ook doorschieten te voorkomen, moet het kiemen van de zaden snel gaan. De zaailingen moeten in een kas al na drie dagen verschijnen, of drie tot vijf dagen na het zaaien in de volle grond. Plant de zaailingen twee tot drie weken na het zaaien uit, in rijen die 30 cm van elkaar af liggen met een plantafstand van 20 tot 30 cm.

Verzorging:

Doe aan wisselteelt en zet andijvie pas na twee of drie jaar weer in hetzelfde bed. Geef de planten regelmatig water. Behandel ze zo nodig tegen slakken en naaktslakken.

Oogsten:

Oogst zodra de krop mooi stevig is, maar pas nadat u hem hebt gebleekt, wat echt noodzakelijk is om de bittere smaak van de bladeren weg te krijgen. Zet over iedere plant een pot om hem volledig te verduisteren.

Bewaren:

Andijvie is na het bleken niet lang houdbaar. Bewaar andijvie in de koelkast, maar niet langer dan 24 uur.

Bescherm andijvie tegen de kou

Wanneer het koude seizoen zich aandient, is het raadzaam om uw planten te beschermen met een folie of glazen klok. Op deze manier kunt u de hele winter andijvie telen en tot in maart eten, tot vlak voordat hij doorschiet.

%d bloggers liken dit: