Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


asperges kweken

asperges kwekenDe asperge is een vaste plant die hoger dan 1 meter kan worden. Hij heeft veel vertakkingen en draagt vederachtig loof. Het wortelstelsel, dat klauw wordt genoemd, vormt straalsgewijze en vlezige wortels. Het zijn de jonge stengels, ook wel winterknoppen genoemd, die worden gegeten zodra ze uit de grond komen. Deze stengels kunnen wit of groen zijn.

De voorbereiding van de grond en bemesting:

De asperges, die een tiental jaren leeft, wordt bij voorkeur in zandgrond geteeld. Maak een 50 cm brede geul met een diepte van twee maal het ijzer van de spade. Verrijk de grond met 5 kg/m2 mest of compost. Steek bij iedere asperge een paaltje waaraan u de bladeren kunt vastmaken. Spreid iedere voorjaar een goed verteerde organische mest uit op de bodem en schoffel die heel voorzichtig in de grond om de klauwen niet te beschadigen.

Asperges planten:

Op deze rug van 10 cm hoogte plaatst u in het voorjaar om de 60 cm klauwen die u hebt gekocht in rijen met een tussenafstand van 1,20 meter. Houd de grond altijd een beetje vochtig.

Verzorging:

De klauwen geven pas twee jaar na het planten asperges. Gedurende deze tijd is het raadzaam regelmatig te wieden. Let op de aanwezigheid van vliegen en van de asperge kever, een kleine kever waarvan het schild is bedekt met kleine zwarte puntjes. De larven van deze kever kunnen gaten vreten aan de stengels. Als het nodig is, kunt u een preventieve behandeling toepassen vanaf het punt waar de stengels uitkomen en tot aan de vertakkingen van de loten. Het derde jaar, na de oogst, snoeit u alle stengels tot 10 cm boven de grond.

Asperges oogsten:

Doe dit vroeg in de ochtend met speciale asperge messen. Oogst de nog zachte asperges. Stop ieder jaar halverwege de maand juni met oogsten om uw planten niet uit te putten.

Asperges bewaren:

Eet asperges kort na het oogsten.

Forceren in de winter:

Om in de winter kleine groene asperges te telen, kunt u in een broeikas een warme laag klaarmaken van 1,20 m breed en 50 cm hoog. Plaats er klauwen van 7 tot 8 jaar in en bedek ze met 5 cm teelaarde. Sluit de broeikas en bedek hem bij strenge kou met een rietmat. Al na enkele weken kunt u de asperges oogsten.

%d bloggers liken dit: