Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


pompoen kweken, hoe doe je dat?

pompoende pompoen is een eenjarige plant met lange soepele en heel sterke rankende stengels die zich met hechtranken vastzetten aan alle mogelijke steunen. de bladeren zijn groot en de bloemen geel. De vruchten variëren afhankelijk van de soort van vorm (bolvormig, langgerekt of gedeukt), van afmetingen en van kleur wanneer ze rijp zijn (wit,rood, groen), maar het vruchtvlees is altijd oranje geel. Deze groente is heerlijk in soepen en verwerkt in jam.

De voorbereiding van de grond en bemesting:

pompoenen gedijen in lichte grond. Spit 4 kg/m2 mest of compost in de aarde 100 g/m2 kaliumrijke mest aan toe, van het type 5-10 – 10. De plant vraagt een regelmatig extra vocht.

Zaaien:

in een kas of onder glas, wanneer het minimaal 12 graden is. Leg twee of drie zaden in zaaikuiltjes gevuld met teelaarde. dun de zaailingen uit wanneer ze vier bladeren hebben en zet ze in mei in de volle grond, wanneer de vorst voorbij is. Houd een plant afstand aan van 50-120 cm, afhankelijk van de soort.

Verzorging:

mulch uw planten om de aarde voedzaam te houden en geef regelmatig water. aard de rankende stengels aan, zodat ze goed kunnen wortelen in de ontwikkeling van de vruchten stimuleert. Meeldauw is een schimmelziekte (de bladeren en vruchten raken bedekt met een wittige schimmel) die u met zwavel moet bestrijden zodra u het opmerkt.

Oogsten:

zes maanden na het zaaien. Pluk de rijpe vruchten voor de komst van de vorst, in september-oktober. Druk uw nagel in de huid; als dat gemakkelijk gaat, is de pompoen rijp.

Bewaren:

pompoenen zijn op een goed geventileerde plek bij een temperatuur tussen 10 en 20°C enkele maanden houdbaar.

Goed snoeien

snoei de jonge plantjes boven het derde of vierde blad. Leid dit twee scheuten die dan ontstaan in een tegenovergestelde richting. Er verschijnen vruchten. Behoud een tot vier vruchten. Verwijder tijdens het groeiproces de secundaire ranken, zelfs als een nieuwe vruchten dragen. Deze hebben toch geen tijd om te rijpen.

Hieronder kunt u de mannelijke en vrouwelijke bloemen zien:

Pompoen-mannelijke-bloem-P8040007

De mannelijke bloem met stuifmeel

 

Pompoen-vrouwelijke-bloem-P8040011

De vrouwelijke bloem met stempel

 

%d bloggers liken dit: