Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Paprika's telen

paprika's telenDe paprika is in feite een zoete peper die op dezelfde wijze wordt geteeld als zijn neef, de zogenaamd ‘hete peper’. Het is een eenjarige plant die 50 tot 80 cm wordt. De 15 tot 20 cm lange en 8 tot 10 cm brede kegelvormige vruchten zijn felgroen, rood, geel of oranje, afhankelijk van de soort. Hij wordt vaak en vooral in mediterrane gerechten verwerkt in combinatie met aubergines, tomaten en courgettes.

De voorbereiding van de grond en bemesting

Paprika’s hebben veel warmte nodig. In Nederland worden ze bij voorkeur onder glas geteeld. De plant heeft veel water nodig en gedijt in gewone grond die rijk is aan organisch materiaal.

Zaaien

In februari – maart, in de beschutting van een verwarmde kas, bij voorkeur in zaaikuiltjes. Plant ze uit eind mei, begin juni, en houd een afstand van 50 cm aan tussen de planten onderling en tussen de rijen.

Verzorging

Geef uw planten vaak water. Leg dakpannen rondom uw planten. Deze vangen de warmte van de zonnestralen op en staan die aan de planten af. Neem voorzorgsmaatregelen tegen meeldauw (bruine vlekken op bladeren en stelen) met een speciaal schimmelwerend middel.

Oogsten

Van eind juli tot de eerste vorst. Pluk de vruchten altijd met de bloemsteel. Wacht tot ze mooi groot zijn met een gladde, glanzende en strakke huid.

Bewaren

U kunt paprika’s op zijn hoogst een week bewaren in het groentevak van uw koelkast. Geschild en geroosterd zijn ze enkele maanden houdbaar in olie. U kunt ze ook aan hun bloemstelen aan elkaar binden en ze in de zon laten drogen.

Zaaien in een pot

Zaai in een pot gevuld met teelaarde. Houd een afstand van 2 tot 3 cm tussen de zaden en bedek ze met een laagje teelaarde dat u stevig aandrukt. Sproei ze nat en leg een glasplaat op de pot. Zet de pot op een radiator, in het licht. Zodra de zaailingen opkomen, haalt u overdag de glasplaat weg.

Welke soort paprika moet u kiezen?

De hybride ‘F 1 Mogador’ is een sterke plant die paprika’s van 15 cm geeft met dik vruchtvlees. Ze zijn groen en worden geel. ‘F 1 Jericho’ produceert paprika’s die rood zijn, wanneer ze rijp zijn en 16 cm lang worden. De vruchten van ‘F 1 Gemini’ zijn groot en kleuren van groen naar geel.

Eigenschappen

Paprika’s zijn rijk aan vezels, bevorderen de spijsvertering en zijn caloriearm. Het gehalte aan vitaminen C en P en ook aan provitamine A is hoog, waardoor het de veroudering van de cellen tegengaat.

Tip

U kunt paprika’s plukken wanneer ze groen zijn. Maarals u wacht tot ze kleuren, krijgen ze meer smaak en zijn ze makkelijker verteerbaar.

%d bloggers liken dit: