Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


prei in de tuin kweken

preiPrei is een tweejarige plant die betrekkelijk langzaam groeit. In het voorjaar van het tweede jaar schiet hij door en vormt een bloemstengel van 1 tot 1,5 m. De lange, donkergroene bladeren met een bladschede aan de basis vormen een schacht. Prei wordt gekookt of gebakken gegeten, in soep taarten, quiches enzovoort.

De voorbereiding van de grond en bemesting

Prei geeft de voorkeur aan groeikrachtige, diepe grond die rijk is aan organisch materiaal. Prei is een sterke plant die goed bestand is tegen kou. Verrijk de aarde die het jaar daarvoor is bemest met mest of compost, tijdens het omspitten in de herfst met 1 kg/m2 minerale mest van het type 4-8-12 en twee weken na het zaaien met 100 g/m2 stikstofrijke mest van het type 16-8-8.

Prei zaaien

Prei zaai je in februari-maart. Plant de zaailingen uit wanneer ze potlooddik zijn, op een diepte van 5 tot 6 cm. Hard ze van tevoren door de wortels tot op 1 cm te korten en de groene bladeren te snoeien op 2 of 3 cm vanaf het witte gedeelte. Laat ze vervolgens liggend op de grond twee dagen drogen. Plant ze daarna met een pootstok tot aan de basis van de groene bladeren, op 15 cm afstand van elkaar en in rijen met een tussenruimte van 30 cm. Duw de aarde aan tegen elke plant en maak een kuiltje aan iedere voet.

De prei verzorgen

Schoffel het bed regelmatig en geef regelmatig water. Om heel witte prei te krijgen, moet je ze aanaarden en hun stengels omwikkelen met een ondoorzichtig stuk papier. Doe dit een maand na het verplanten. Bestrijd de larve van een parasitaire mot door de plantjes te dopen in water met 1 tot 2% bleekwater, voordat u ze verplant.

Prei oogsten

Door te spelen met de periode van uitplanten en de keuze van de3 variëteiten, kun je prei praktisch het hele jaar door oogsten.

Prei bewaren

Bewaar in de winter de prei in een beschutte greppel in de tuin, of in de kelder. In de koelkast is prei 10 dagen houdbaar. Als je prei in plakjes snijdt en blancheert, kun je die invriezen.

 

Welke soorten moet u kiezen?

  • Blauwe uit Solaize: Dit is de bekendste en meest geteelde van alle preisoorten, waarschijnlijk omdat hij de meest sterke is. Deze winterprei heeft het voordeel dat hij goed tegen de kou kan. De blauwgroene bladeren zijn karakteristiek en zijn schacht is groot.
  • Gros Long d’Été: het betreft een zuidelijke, vroegrijpe variëteit die de kou niet goed verdraagt en alleen milde winters overleeft. In gebieden waar het koud is, moet deze zomerprei gebruikt worden voor een oogst in de herfst.
  • Reuzenprei uit Carentan: dit is een preisoort die bedoeld is voor de oogst in het najaar en de winter. Hij heeft een korte brede schacht. Hij is sterk, groeit snel en is bestand tegen vorst.
  • Blauwe winterprei, ras Indigo: Dit is een wintersoort met een lange en grote witte schacht die 19 tot 20 cm wordt. Hij wordt zelfs langer als hij is aangeaard. De opstaande bladeren hebben een mooie donkergroene en blauwige kleur. Hij wordt gewaardeerd om zijn vermogen zich aan alle gebieden aan te passen, maar voral omdat hij strenge winters verdraagt. Daarnaast is hij redelijk bestand tegen ziekten en doorschieten.
  • Hybride preisoorten: Ze groeien ongelooflijk snel, produceren lange witte, gelijkmatige schachten en vormen geen bollen aan de basis. Omdat het groeiproces zo snel verloopt, hoeven ze niet uitgeplant te worden. In deze categorie noemen we: ‘F 1 norten’ (oogst van augustus tot half oktober), ; F 1 Carlton'( oogst van juni tot september), ‘F 1 Ashton’ ( oogst van september tot februari, een soort die bestand is tegen de preiworm), ‘F 1 Harston’ ( oogst van december tot mei, heel erg goed bestand tegen de kou en doorschieten.
  • Dunne preisoorten: Ze zorgen voor productie nadat de winterprei is gestopt. Een voorbeeld is ‘Gele prei uit Poitou’, een zeer vroegrijpe variëteit die gekenmerkt wordt door zijn gele bladeren en door zijn omvang. ‘Atal’ Is opmerkelijk vanwege de groote en lengte van de schacht, vanwege zijn lichtgroene loof en zijn uitstekende smaak.

Dunne prei voor de zomer

Om vanaf mei prei te kunnen oogsten, moet u in september soorten zaaien die bestand zijn tegen de kou ( Blauwe uit Solaize met blauwgroen loof, Malabare met een grote schat). Plant ze niet uit, maar dun ze uit tot een plantafstand van 5 cm. Aard ze geleidelijk aan, zodat u het witte gedeelte steeds langer maakt.

%d bloggers liken dit: