Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Rammenas kweken

rammenasRammenas is een eenjarige plant waarvan de getande bladeren een dichte bos vormen. Alleen de wortel, die de afmetingen van een koolraap heeft (15 cm lang met een diameter van 5 tot 7 cm), is eetbaar. De wortel heeft een ruwe schil die zwart of paars kan zijn en wit vruchtvlees met een zeer geprononceerde scherpe smaak. De groente kan rauw worden gegeten, geraspt, in salades of gekookt op dezelfde manier als rapen.

 De voorbereiding van de grond en bemesting

Rammenas is niet veeleisend. Toch geeft hij de voorkeur aan rijke, diepe en lichte grond. Zet hem op een zonnige plek. Verrijk de bodem in het najaar voorafgaand aan het zaaien met 2 tot 3 kg/m2 goed verteerde mest of compost.

Rammenas zaaien

In juni – juli. Leg de zaden op de bodem van voren die 30 cm van elkaar af liggen, op een diepte van 3 tot 4 cm. Druk de aarde goed aan en geef water om het ontkiemen te stimuleren. Dun de zaailingen vervolgens uit tot op een plantafstand van 15 cm.

Verzorging

Geef uw planten als het heet is heel veel water. Breng mulch aan op de bodem om hem voedzaam te houden. Let op de aanwezigheid van slakken en naaktslakken en bestrijd ze als u ze opmerkt.

Oogsten

Zo laat mogelijk, vanaf half september, maar niet later dan half november. Laat de wortels een dag drogen op de bodem en snijd dan het loof weg.

Rammenas bewaren

Eet de rammenas kort na het oogsten. Ze zijn namelijk veel knapperiger en smakelijker als ze vers zijn. Toch zijn ze nog vier tot vijf dagen houdbaar in het groentevak van uw koelkast, in een plastic zak met gaatjes. U kunt ze ook drie maanden lang bewaren in de kelder. Bij voorkeur met zand.

Snijd het loof niet van de wortel

Als u rammenas goed wilt bewaren, kunt u beter de bladeren met de hand verwijderen in plaats van ze met een mes van de wortel af te snijden, waardoor u de kans op rotting verhoogt. Met een simpele draai van uw hand, verwijdert u het loof.

Eigenschappen

Rammenas is rijk aan vitamine C en aan zwavel, maar bevat ook fosfor en magnesium. Hij werkt als diureticum, en diabetici en mensen met blaasklachten wordt aangeraden deze groente te eten.