Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


zelf rucola kweken in de tuin

Rucola of notensla is een wilde slasoort met lange, smalle, langwerpige, enigzins dikke bladeren die een zachtgroene kleur hebben. Rucola heeft een opstaande stengel en de bloemen, die vrij groot zijn, zijn wit of geel en paars geaderd. Jonge rucola heeft een notensmaak, maar veel mensen geven de voorkeur aan rijpere rucola om zijn scherpe smaak met een licht bitter vleugje.

De voorbereiding van de grond en bemesting

Rucola groeit in alle grondsoorten, maar geeft desondanks de voorkeur aan vruchtbare aarde en halfschaduw.

Rucola zaaien

als je rucola wilt kweken zaai je Rucola vanaf april. Je kunt de hele zomer blijven zaaien, maar de bladeren worden in de warmte taaier en vezelachtiger, bovendien schiet de rucola plant dan sneller door. Zaai de rucola in rijen met een tussenruimte van 25 cm. Dun de rucola zaailingen na het ontkiemen uit tot ze 15 cm uit elkaar staan.

Rucola verzorgen

Rucola past zich goed aan verschillende klimaatomstandigheden aan, evenals aan droge grond, maar als ze regelmatig water krijgen, blijven de bladeren zacht, terwijl ze bij langere droogte vezelachtig worden. Aardvlooien kunnen behoorlijk wat schade toebrengen aan de bladeren door er ontelbare gaatjes in te boren; bestrijd dit schadelijke dier als je het opmerkt.

Rucola oogsten

Ongevver twee maanden na het zaaien. Snij de bladeren vlak boven de wortel af, dat bevordert de productie van nieuwe bladeren. Doe dit met regelmatige tussenpozen, totdat de bloemstengels verschijnen.

Rucola bewaren

De bladeren die je overhebt, kun je enkele dagen in een plastic zak met gaatjes in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook blancheren, laten uitlekken en invriezen.

Tip:

Oogst de zaden

Laat enkele planten doorschieten om zaad te kunnen oogsten. De zaden houden vier jaar lang hun kiemkracht. Trek deze planten uit de grond en leg ze op vellen papier, op een droge en goed geventileerde plaats. Laat de zaden rijpen, voordat je ze in zakjes stopt.

Tip 2

Zaai de zaden niet in 1 keer, want de rucola heeft een hoge productie. Zaai liever om de twee weken.

 

 

%d bloggers liken dit: