Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Schorseneren kweken

schorsenerenSchorseneer, die als bijnaam ‘huisvrouwenleed’ draagt, is een vaste plant met opstaande, vrij brede en in rozetvorm groeiende bladeren die in een punt eindigen. De lichtgele bloemen staan bij elkaar in bloemhoofdjes. De dikke wortels met zwarte schil voelen nogal ruw aan en worden gekookt gegeten. De jonge bladeren zijn ook eetbaar, rauw als salade.

De voorbereiding van de grond en bemesting

Deze groente waardeert een warme zonnige teelplek, zandige, voedzame, losse en rijke grond en staat graag diep. Teel hem niet in aarde met te veel kiezels. Verrijk de bodem in het voorjaar met 4 kg/m2 goed verteerde mest of compost en spreid in het voorjaar 50 g/m2 ‘snelwerkende’ stikstofrijke mest uit, van het type 16-8-8.

Schorseneren zaaien

In maart – april in rijen met een afstand van 25 cm. Bedek de zaden met niet meer dan 2 cm aarde. Druk de aarde goed aan. Geef een beetje water om de grond groeikrachtig te houden. Wanneer de zaailingen enkele centimeters zijn, dunt u ze uit tot een plantafstand van 8 cm.

Verzorging

Deze groente kan drie tot vier jaar in de grond blijven, waardoor de wortels vrij groot kunnen worden. Schoffel regelmatig en geef in de zomer water. Als u wittige roestvlekken ontdekt op de bladeren, moet u de planten onmiddellijk behandelen met een schimmelwerend middel.

Oogsten

Graaf de wortels uit van oktober tot maart, wanneer u ze maar nodig hebt. Bescherm uw planten in de winter met een laagje stro, zodat u kunt blijven oogsten, ook al is de bodem hard vanwege de vorst.

Bewaren

U kunt de wortels die u overhebt in keukenpapier wikkelen en enkele dagen bewaren in de groentelade van uw koelkast.

Tips

  • Verwijder de bloemstelen zodra ze verschijnen.
  • U kunt de wortels het jaar van het zaaien niet oogsten. Ze kunnen dan rustig groeien zonder dat ze hard worden en u kunt ze oogsten in de loop van het najaar en in de w inter van het volgende jaar.
%d bloggers liken dit: