Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Spruitjes (spruitkool) kweken in de groentetuin

spruitjes-spruitkoolSpruitjes worden gekenmerkt door een sterke lange stengel die eindigt in een toefje grote bladeren en waaraan tussen de 25 en 70 kleine knoppen groeien die dicht tegen elkaar aan zitten. Deze knoppen lijken op miniatuurkooltjes. In feite gaat het om knoppen die zich zouden ontwikkelen tot nutteloze bloemdragende takjes, als ze niet zouden worden geoogst. Ze worden gekookt of geroerbakt gegeten, als bijgerecht of als salade.

De voorbereiding van de grond en bemesting

Iedere grondsoort is geschikt om spruitjes op te verbouwen. Toch moet u grond vermijden die te zuur is of te rijk aan organische stoffen. Daarnaast mag de plant niet te vochtig worden. Geef ze niet te veel mest, want de knoppen moeten mooie kropjes vormen en geen uitspruitsels. Een eenmalige verrijking van de grond met 50 g/m2 ‘snelwerkende’ mest van het type 16-8-8 kan volstaan, drie tot vier weken voor het zaaien.

Spruitjes zaaien

Van eind maart tot begin mei, in rijen in een goede voorbereide grond. Een maand later kunt u de zaailingen uitzetten met 60 cm afstand tussen elkaar en tussen de rijen. Plant ze goed diep tot aan het echte eerste blad.

Verzorging

Vijanden van de spruitjes zijn dezelfde als die van sluitkool. Pas op voor meeldauw dat witte vlekken veroorzaakt op de bladeren en de kropjes. Bestrijd dit preventief met zwavel.

Oogsten

Deze groente kan goed tegen de kou. Het moment van oogsten begint bij de eerste koude, aan het einde van de herfst of het begin van de winter. U plukt de spruitjes naar behoefte, van onder naar boven, zodat de bovenste kropjes de tijd krijgen om zich te ontwikkelen.

Spruitjes bewaren

Ongewassen spruitjes kunt u een week bewaren in de groentelade van uw koelkast. Als u ze enkele minuten blancheert in kokend water, zijn ze heel goed in te vriezen.

Jonge planten goed uitkiezen

Kies bij het uitplanten altijd de mooiste plantjes uit. Verwijder de plantjes die u te stevig lijken zonder voldoende haarwortels of de plantjes die platte bladeren hebben. Doe ook afstand van planten waarvan de eindknop is aangevreten door een parasiet. Zet uw planten vervolgens tot aan de eerste bladeren in de grond.

Tip

Geef in de zomer geen extra water. Als de planten wegkwijnen, verspreid dan voor de regen liever 10 tot 20 g/m2 stikstofrijke mest op de bodem.

Eigenschappen van spruitjes

De cellulose die spruitjes bevatten, bevordert de spijsvertering. Spruitjes zijn bovendien rijk aan mineralen en bevatten weinig calorieën.

%d bloggers liken dit: