Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Tomaten kweken

tomaten_kwekenDe tomaat is een kruidachtige eenjarige klim of stamplant. De stelen zijn dik en vertakt, de bladeren gekarteld en licht donzig. De gele bloemen ontluiken van eind mei tot september. De vruchten, die afhankelijk van de soort in grootte variëren van enkele grammen tot bijna 2 kg, zijn bolvormig, in mindere of meerdere mate afgeplat, rood, maar soms ook geel, zwart of groen. Tomaten zijn rauw te eten als salade, gevuld of gekookt in saus, soep enzovoort.

De voorbereiding van de grond en bemesting

Tomaten zijn planten die het goed doen in een gematigd en warm klimaat en zijn niet bestand tegen de kou. Ze hebben zon nodig en een diepe, goed bemeste grond. Zorg er in ieder geval voor dat ze pas na drie jaar weer in hetzelfde bed worden geteeld. In de loop van het najaar voorafgaand aan het zaaien van tomaten, verrijkt u de modem met 4 kg/m2 goed verteerde mest of compost en met 100 g/m2 kaliumrijke mest, bijvoorbeeld van het type 4-6-10. Geef ze tijdens het groeiproces om de twee weken water met een voedingsmiddel speciaal voor tomaten.

Tomaten zaaien

Dit doe je in april. Week het zaad 24 uur in een bak met water en zaai dan in een plantenbak die u binnen voor het raam zet. Zodra de zaailingen ontkiemen, plant u de sterkste zaailingen over in turfbakjes. Verplant ze begin mei in uw tuin met een plantafstand van 40 cm, 20 cm diep en in rijen die 70 cm uit elkaar liggen. Om tijd te winnen, kunt u natuurlijk ook plantjes kopen.

Verzorging van tomaten

Graaf aan de voet van elke plant een kuiltje en geef ze regelmatig water. Zet aan de voet een halve plastic fles, met de hals naar beneden, die u regelmatig met water vult. Mulch de bodem om hem vochtig te houden. Bind uw planten aan stokken van 1,5 m en span er horizontaal drie of vier stokken tussen waaraan de takken worden vastgemaakt. Behandel de planten preventief tegen meeldauw met bordeauxse pap.

Tomaten oogsten

Pluk uw tomaten wanneer ze mooi rood zijn. Om de zon beter op uw vruchten te laten schijnen, kunt u vanaf augustus bladeren verwijderen.

Tomaten bewaren

Tomaten die u overhebt, kunt u vijf tot zes dagen in uw koelkast bewaren of vier maanden in de diepvries.

Welke soorten moet u kiezen?

  • Saint Pierre: Dit is een traditionele middelvroege, sterke plant die heel grote bolvormige glanzende vruchten geeft die in trossen van vier of vijf bij elkaar zitten. Het zijn prima tomaten om te vullen. Het vruchtvlees is stevig, van goede kwaliteit en valt niet uit elkaar. De opbrengst is hoger dan die van een andere klassieke tomatensoort “Marmanda”. De vruchten kunt u oogsten van augustus tot eind oktober.
  • Coeur-de-boeuf: Dit is een grote tomaat met een originele vorm ( langgerekt en puntig, in de vorm van een hart). De smaak is heel goed en het vruchtvlees stevig en goed van kwaliteit. De oogst is van midden juli tot midden oktober.
  • F 1 Pyros: Het betreft een zeer sterke hybride met korte geledingen en grote ronde, afgeplatte, geribde, stevige vruchten. Sommige vruchten wegen wel 150 g, waardoor ze heel geschikt zijn om te vullen. De tomaten kunnen van midden juli tot midden oktober worden geplukt.
  • F 1 Roma: Deze variëteit produceert heel veel vlezige middelgrote tomaten die twee keer zo lang als breed zijn, stevig en zoet vruchtvlees hebben van uitstekende kwaliteit. Het gaat om een zeer vertakte soort die heel geschikt is voor Italiaanse sausen. U kunt ze oogsten van augustus tot eind oktober.
  • F 1 Trésor: is een vrij sterke plant die tot 2 m wordt en negen of tien trossen produceert. Deze vroegrijpe soort geeft grote, licht afgeplatte en geribde vruchten en heeft een redelijke opbrengst. De tomaten zijn gelijkmatig van grootte. De plant heeft weinig verzorging nodig en ontwikkelt zich goed, zelf onder moeilijke omstandigheden. De oogst is van midden juli tot eind oktober.
  • Noire de Crimée: deze soort geeft heel grote vruchten die soms wel 500 g kunnen wegen. Wanneer ze rijp zijn, zijn ze donkerpaars. Het vruchtvlees is stevig, donker met een beetje groen, zoetig van smaak en bevat weinig zaadjes. U kunt deze soort oogsten van midden juli tot eind oktober.

Kijk hier voor de zaden

Eigenschappen

Tomaten zijn caloriearm en heel rijk aan kalium en vitamine A, C en E. Ze bevatten antioxidanten die beschermen tegen tal van aandoeningen, waaronder ook kanker. Ze worden aanbevolen tegen een te hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk.

%d bloggers liken dit: