Hortensia snoeien

hoe moet je een hortensia snoeien?

snoeien van een hortensiaDe bloemen van de hortensia die volgend jaar moeten komen zitten vlak onder bloemschermen van dit jaar. Dus als u de takken gaat snoeien kan het wezen dat u bloemknopen weg haalt die volgend jaar uit moeten komen.

Door de hortensia die in de tuin staat goed te verzorgen zal deze steeds groter worden, omdat de takken waar bloemen zich op vormen steeds meer toenemen.

Als u een hortensia in de tuin wilt planten moet u er rekening mee houden dat een hortensia in de breedte en lengte meer dan een meter kan worden, dus zet de hortensia niet te dicht bij een muur of boom neer. Als u vind dat de hortensia toch te groot wordt of dat de takken te dicht op elkaar zitten, kunt u er voor kiezen om de hortensia te gaan uitdunnen door middel van de takken tot op de grond aan toe te snoeien, maar vind u de hortensia groot genoeg en wilt u dat hij niet groter wordt, dan kunt u rondom de hortensia de wortels afsteken. Als u dit gaat doen houd er dan rekening mee dat als u dichter bij de plant de wortels afsteekt de groei ook sterk wordt verminderd, en als u wat verder van de plant de wortels afsteek de groei minder sterk afneemt.

Als u de bloemen niet wilt missen 1 of meerdere jaren kunt u ook in etappes gaan snoeien. Dit houd in dat u een deel van de hortensia takken gaat terug knippen en het jaar daar op een ander deel, zo behoud u de bloei in de hortensia.

Als u de hortensia wilt gaan snoeien kunt u dit het beste gaan doen in de maanden september tot april, en voor wortelsnoei(het uitsteken van wortels) kunt u dit het beste doen in de maanden maart en april.

 

3 thoughts on “Hortensia snoeien

 1. Ik heb Hortensia,s op mijn balcon staan,de biaderen en de bloemen zijn heel bruin geworden,wat moet ik daar aan doen.

  bij voorbaat bedankt voor de tip.

  Gr Peter

  • Beste Peter,
   Hortensia’s zijn op zich winterharde planten, maar het enige wat ik me nu zou kunnen bedenken is:

   Hortensia’s kunnen erg te lijden hebben van late nachtvorst. Vooral Hydrangea macrophylla, serrata en in mindere mate H. aspera kunnen beschadigd worden. De symptomen zijn: bruin verdroogd blad en bruinen knoppen.

   H. aspera zal meestal na enkele weken opnieuw uitlopen en zal in de zomer bloeien. Bij jonge planten kan de bloei evenwel achterwege blijven.
   Bij H. macrophylla en H. serrata hangt alles af van de standplaats en de ouderdom. Jonge planten (< 2 jaar) zullen waarschijnlijk niet meer bloeien dit jaar. Ook oudere planten die veel zon krijgen in het voorjaar, zijn al begonnen met uitlopen waardoor de schade aan de bloemen waarschijnlijk onherstelbaar is. Ze zullen niet of zeer weinig bloeien. In de stadstuin of op een beschaduwde standplaats zal de schade minder ernstig zijn. Ze zullen wel minder bloeien. Wat u zeker niet mag doen is ze onmiddelijk sterk snoeien. Wacht minstens twee weken tot er nieuwe knoppen uitlopen. Snoei dan de bevroren delen weg H. paniculata, arborescens en quercifolia hebben weinig last van een late nachtvorst. Laat het maar even weten of je hier wat aan hebt gehad.

 2. Het snoeien is afhankelijk van het soort hortensia. De gewone hortensia kun je beter niet snoeien. Gewoon de oude bloemen afknippen tot boven de knoppen.

Geef een reactie