Okt 17

Tuintips voor oktober

Kamerplanten | de-tuin.com | alles over de tuin

tuintips oktoberTijd om te spitten

Het omspitten van leeggeruimde vakken is nuttig werk. Het is goed om de aarde de hele winter door in grote kluiten te laten liggen, al zal dat in kleine tuinen niet altijd mogelijk zijn. Vooral bij zware grond heeft het ‘doorvriezen’ een gunstig effect op de bodemstructuur. Bij het omspitten kunt u tegelijk stalmest inwerken. U moet er daarbij rekening mee houden dat bollen en verschillende groentesoorten zoals b.v. peentjes, uien, radijsjes, prei en rode bieten geen verse mest kunnen verdragen. Voor deze planten kunt u beter compost nemen. Natte grond mag u nooit bewerken, zoals u ook nooit in natte grond mag planten, want dat is slecht voor de bodemstructuur.

Bloemen in balkonbakken

Voor de balkonbak is Erica (winterheide), dat u nu bij de bloemenhandelaar kunt krijgen, zeer geschikt als overgangsbeplanting. Hetzelfde geldt voor de bessenstruik Pernettya, die zelfs nog wat duurzamer is, omdat hij vorst verdraagt. Beide planten houden van humusrijke grond (u kunt daarvoor potaarde met turfmolm vermengen) en rijkelijk water. De potkluit mag niet uitdrogen. Op een beschut plaatsje zijn Erica en pernettya vaak teleurstellend, omdat de vorming van bessen dan te wensen overlaat. De planten bestuiven zichzelf onvoldoende en eigenlijk moet u er dus altijd een mannelijk exemplaar bijplanten. Erica is ook geschikt voor een koele hal (probeert u dat maar eens). In de woonkamer doen ze het echter niet goed (het is daar te warm en ondanks vlijtig water geven en sproeien vallen de bloemetjes en bladeren er dan toch af).

Winterslaap cactussen en vetplanten

Bij cactussen en vetplanten begint in de herfst de rusttijd. Ze worden dan niet meer door de zon beschermd en krijgen minder water. Er wordt dan ook niet meer bemest. Cactussen en vetplanten kunnen koel (max. 15 graden,maar wel vorstvrij) overwinteren. In een verwarmde kamer is een rusttijd, die voor het goed tot bloei komen niet kan worden gemist, meestal niet mogelijk.

 

Sep 18

Avocado ( Persea americana) kweken

Kamerplanten | de-tuin.com | alles over de tuin

avocado pitAvocado

Bomen en struiken die opgekweekt zijn uit pitten zoals de avocado, zijn gemakkelijke planten, hoewel ze wel een beetje vertroeteld moeten worden. De pitten van de meeste vruchten ontkiemen in vochtige potgrond op een donkere plaats. Geef het niet te snel op; sommige soorten pitten hebben er veel tijd voor nodig. De pit die je wilt gebruiken moet natuurlijk van een verse vrucht zijn en niet uit een blikje komen; conserveren en koken doodt het zaad.

De populairste op deze manier gekweekte plant is wel de avocado. Hij is gemakkelijk te kweken en wordt een bijzonder aantrekkelijk plant. De ‘advocaatpeer’ is een lid van de familie der Laurierachtigen, dat in tropisch Amerika uitgroeit tot een hoge boom.

Avocado pitten bewortelen gemakkelijk in water of in vochtige compost. Als je het met water wilt doen, steek dan spelden of tandenstokers in de zijkanten van de pit en hang hem daarmee met de punt naar boven, op de rand van een jampot zodat de onderkant in het water komt. Wil je compost gebruiken, duw de pit er dan zachtjes in, zodat de helft er bovenuit steekt. Bij beide

avocadomethoden zet je hem op een warme, niet te lichte plaats. Als de pit splijt en de rozige spruit verschijnt, meestal in vier tot acht weken, moet hij naar een lichtere

avocado plant

plaats overgebracht worden. Als er dan stevige wortels verschijnen, wordt de pit opgepot in een zandige potgrond.

De avocado groeit uit tot een hoge plant met puntig toelopende, leerachtige bladeren en een houtige stam. Om te voorkomen dat hij lang en dun wordt, moet je de groeitop eruit knijpen, zodat de plant zijscheuten kan maken. Evenals vele andere kamerplanten, houdt hij van een lichte plaats zonder tocht. Is hij beworteld in water, dan kun je hem ook verder in hydrocultuur laten groeien. Staat hij in potgrond,dan moet hij ongeveer eens in de drie weken gevoed worden. De beste temperatuur in de winter is 10 graden.

 • Grootte: 1 meter tot 3 meter
 • Temperatuur: 16 tot 22 graden
 • Licht: Geef de avocado plant een lichte, zonnige standplaats
 • Vochtigheid: matig
 • Water geven: Geef in de lente en zomer veel water en giet spaarzaam in de herfst en winter
 • Voedsel: Geef in de lente en in de zomer eens in de twee weken kamerplantenmest
 • Vermeerdering: Vermeerder de avocado plant door de pitten in de grond te stoppen
 • Problemen: Bij te veel water geven vallen de onderste bladeren er af

Vindt je dit een nuttig artikel? geef dan even een tweet of een like… als vast heel erg bedankt.

Sep 14

Kamerplanten (kamerplanten kalender)

Kamerplanten | de-tuin.com | alles over de tuin

verzorging kamerplantenKamerplanten verzorgen (de verzorging van kamerplanten de jaargetijde door).

Het voorjaar

Kamerplanten moet u allemaal controleren om vast te stellen of ze verpot moeten worden en doe dat dan voor de voorjaarsgroei inzet. Zet planten die vochtige lucht nodig hebben, zoals varens, in een grotere buitenpot en vul de tussenruimte op met vochtige turf of mos. Verwijder alle dode bladeren en houd alle kamerplanten goed besproeid en vrij van stof.

De planten beginnen nu meer water te vragen; giet dus vaker naarmate het weer warmer wordt. Begin cacteeën nu ook weer water te geven. Haal gevoelige en bloeiende kamerplanten weg uit de volle zon; zet ze voor een raam op het westen. Als het echt heel warm wordt, haal dan alle planten, met uitzondering van cacteeën en succulenten, weg van de zonnigste ramen.

kamerplanten die in knop staan en alle planten die u zes maanden of langer in huis hebt, mogen aan het begin van het voorjaar wat vloeibare mest hebben. Naarmate het weer warmer en droger wordt, vergroot u de hoeveelheid meststof en begint u met het voeden van alle planten; maar niet voordat ze tekenen vertonen van flinke groei.

Maak potten en zaaibakjes klaar voor de opeenvolgende plantwerkzaamheden in het voorjaar. Het is nu tijd om stengel en bladstekjes te nemen. Laat stekjes van planten als Tradescantia en Impatiens bewortelen in water en neem bladstekjes van Begonia rex en Kaapse viooltjes. Verdere planten die kunnen bewortelen in water zijn Chlorophytum, Peperomia, Rhoicissus en Philodendron. Pot de jonge uitlopers van Bromelia achtige en Chlorophytum op. Zaai zaadjes uit volgens de instructies op de respectieve pakjes.

Plant nu peterselie, dragon, rozemarijn en andere kruiden. Miniatuurstruikjes en boompjes kunnen in de bak gezet worden en de zaden van daarvoor in aanmerking komende éénjarige planten worden nu ter plaatse uitgezaaid of de zaailingen uitgeplant als u ze binnen vroeg hebt gezaaid in zaaibakjes. Haal de vroege voorjaarsbollen uit de vensterbankbakken zodra ze niet mooi meer zijn en vervang ze door kamerplanten die daar de hele zomer blijven staan, zoals geraniums, heliotroop en Calendula.

De zomer

Alle kamerplanten moeten de hele zomer royaal worden begoten en gevoed, tot het weer koeler begint te worden. Zet ze zo mogelijk buiten tijdens een malse bui. Ze krijgen dan niet alleen water op de best mogelijke manier, de regen spoelt ook het stof weg dat zich op de bladeren heeft verzameld. Een andere manier om de vochtigheid te verhogen als de dagen warmer worden, is het sproeien of nevelen met lauw water. U zult merken dat vooral varens dankbaar zijn voor wat extra vocht; zij kunnen niet tegen droge hitte. Cacteeën echter kunt u in de volle zon zetten in de hoop dat ze gaan bloeien.

Als u op vakantie gaat en niemand hebt om voor u planten te zorgen, zijn er verschillende manieren om hun welzijn te waarborgen tijdens uw afwezigheid. Zet de planten in de koelste kamer van het huis. Plaats de potten in vochtige turf, of, als ze niet al te groot zijn, giet elke plant goed nat en de er een plastic zak overheen; blaas de zakken op, zodat ze de planten niet raken en sluit ze met een elastiekje. Er zijn verscheidene systemen voor automatische bewatering in de handel en als u voor langere tijd weg bent of in het bezit van heel gevoelige planten, is het wel de moeite waard daarin te investeren.

Potten die buiten staan en bakken op de buitenvensterbank moeten tenminste één maal per dag gecontroleerd worden; ze hebben misschien wel twee maal per dag water nodig.

Het is nog steeds niet te laat om bladstekjes te nemen van begonia’s en als uw geraniums en fuchsia’s ‘getrimd’ moeten worden, kunt u van de gelegenheid gebruik maken voor het nemen van stekjes van oudere, te ver uitgegroeide planten. Alle planten gaan erop vooruit als u de dode bloemen regelmatig verwijdert, zodat ze rijker bloeien en geen zaad gaan vormen. Ook de kruiden kunnen nu geoogst en gedroogd worden. Blijf scherp uitkijken naar bladluis en witte vlieg en besproei de planten op spoel ze af met zeepwater om insecten te verwijderen. Zet midden in de zomer leliebollen in de bakken en kies bij het naderen van de herfst bollen voor de vroege winterbloei.

De herfst

Verminder bij het naderen van de winter geleidelijk de watergift en de voeding van uw kamerplanten. Cacteeën en succelenten hebben nu veel minder water nodig.

Haal potplanten die gedurende de zomer buiten gestaan hebben, naar binnen en verwijder alle dode bladeren en stengels. Dompel de kamerplanten in lauwwarm water om ze te helpen wennen aan hun nieuwe omgeving. Haal gevoelige kamerplanten weg van het raam, vooral bij koude nachten, en controleer of geen enkele plant op de tocht staat. kamerplanten die graag veel licht hebben, kunnen nu verplaatst worden van een raam aan de westkant naar één aan de zuidzijde. Dit is ook een goed moment om het eens met de planten in andere kamers te proberen, omdat nu de verandering hun groei niet kan belemmeren. Mits u de behoeften van elke afzonderlijke plant in gedachten houdt, zoudt u dus nu met verplaatsing kunnen experimenteren.

Controleer de planten nauwkeurig op de aanwezigheid van de kleine rode spinmijt en als u ze vindt, spuit dan met een derris of malathionspray ( of enig ander mijtenbestrijdingsmiddel) of spons de bladeren af met een insekticide. Neem van tijd tot tijd een ander insekticide, want de spinmijt ontwikkelt vrij snel een weerstand tegen deze middelen. Een redelijke luchtvochtigheid helpt ook om ze in bedwang te houden.

Als de centrale verwarming weer aan gaat, let dan op een eventueel nadelig effect op uw planten. Ze zullen nu vrijwel zeker meer vocht nodig hebben; vergroot daartoe echter niet de watergift, maar zet de potten op platte bakken of schalen met fijn grint dat steeds vochtig gehouden wordt. Zorg dat er altijd een kleine kom met water in de kamer staat en zet de planten die graag veel vochtigheid om zich heen hebben in een grote buitenpot ( of met verscheidene potten in een bak) met goed aangedrukte, vochtige turf om de planten heen.

Bollen voor wintergroei worden nu in schalen met bollengrond op een koele, donkere plaats gezet. Plant uw bollen in de bakken op de buitenvensterbank voor het te koud wordt. Zet muurbloemen en andere tweejarige planten in de vensterbankbak voor het komende voorjaar. Om het ook in de winter boeiend te houden, kunt u dwergconiferen, klimop en hei planten. In de keuken kunt u mosterd en tuinkers kweken en verscheidene nuttige kruiden kunt u de gehele winter aan de groei houden door ze eenvoudig binnen te halen. Elk donker hoekje kan voorts gebruikt worden voor het kweken van champignons.

De winter

Let goed op of uw planten niet te veel water krijgen; u ziet dat gauw genoeg aan de geel wordende en afvallende bladeren. Zet cyclamen op een koele plaats en geef ze alleen water op het schoteltje. Begiet begonia’s bijzonder spaarzaam en dompel nieuwe planten, als bijvoorbeeld azalea’s in een emmer water. De planten moeten warm genoeg staan, maar ze mogen niet blootgesteld worden aan directe warmtestraling. Houd, net als in de herfst, de luchtvochtigheid op peil en cotroleer of uw planten tochtvrij staan. Denk er aan, dat het vooral in de winter van groot belang is te zorgen dat de planten binnen genoeg licht krijgen; ze mogen echter niet te dicht bij koude ramen gezet worden. Voed ze nu in het geheel niet meer, tenzij ze bijzonder hard groeien of bloeien. Bollen moeten nu wat water hebben en van hun koele, donkere plaats in het licht gebracht worden als het groen goed boven de grond te zien is. De winter is de tijd om een inventaris op te maken van de planten die u hebt en plannen te maken voor het komende jaar. Kijk uit naar bloeiende éénjarige planten, zoals Ipomoea en Cobaea scandens, die geschikt zijn voor vensterbakken en potten.

Maak de potten, bakken e.d. klaar voor nieuwe planten. doe nieuwe aarde in de vensterbankbakken en bemest de bovenlaag van de aarde die lang in potten gezeten heeft.  Bakken op de buitenvensterbank hebben misschien een behandeling met een conserveringsmiddel nodig; controleer of de bakken goed en veilig vastzitten en of er onder de bakken voldoende ruimte is voor drainage. Houd uw planten in de winter goed in et oog. Misschien moet u een paar weggooien en vervangen en dat kunt u dan het best doen voor het nieuwe groeiseizoen begint. Sommige planten moeten misschien verpot worden, maar daarmee kunt u het best wachten tot het begin van het voorjaar.

Moet u toch verpotten, maak de grond om de plant heen dan een beetje los en bemest de bovenste laag aarde in de nieuwe pot. Bij alle planten moeten de bladeren schoon gehouden worden door ze voorzichtig af te nemen met lauw water. Leerachtige en wasachtige bladeren kunnen extra glans krijgen door het gebruik van de in de handel zijnde bladglansmiddelen. De planten kunnen nu ‘getrimd’en netjes gemaakt worden door alle geelwordende bladeren en alle spichtige uitgroeisels te verwijderen.

Vond u dit een nuttig of leuk artikel? Dan stel ik het op prijs als u een tweet of een like zou willen geven. Alvast bedankt

Jul 05

Laat je kamerplanten weer schitteren

Kamerplanten | de-tuin.com | alles over de tuin

Jouw planten weer laten schitteren

 • Leg geen kiezels in bloempotten

bloempottenLange tijd werd algemeen aangenomen dat de drainage in bloempotten kon worden verbeterd door er kiezels of stukjes klei onderin te stoppen. Plantenkenners denken ondertussen dat die alleen maar ruimte innemen die de plantenwortels nodig hebben en dat ze de groei van schimmels bevorderen. Je moet gewoon de hele pot vullen met aarde. Als je vreest dat er aarde door de gaatjes onder in de pot zal wegspoelen, bedek die dan met een stukje stenen bloempot of keukenpapier. De wortels zullen de compost later binden.

 • Maak zelf bloempotten

Sierpotten zijn vaak erg duur, maar ook heel veel andere huishoudelijke voorwerpen kunnen dienen als mooie bloempotten. Conservenblikken, plastic ijsdozen en oude emmers zijn bijvoorbeeld leuke bloempotten voor buiten. Boor gewoon enkele gaatjes in de bodem voor drainage en schilder ze in een fleurig kleurtje.

Als je planten volledig zijn uitgedroogd terwijl je op vakantie was, probeer ze dan nog te redden door de potten in een emmer met water of regenton te zetten. Gebruik warm (maar geen heet) water en dompel de potten onder tot er geen belletjes meer uit de grond opstijgen. Haal de pot uit het water en laat het teveel uitlekken.

 • De natte-matbehandeling

Koop een stuk kweekmat of iets dergelijks in een tuincentrum, maak het nat en leg het in een grote bak. Zet naast de bak een emmer water en zet de bloempotten op de mat in de bak. Maak vervolgens een ‘wiek’ van een klein stuk kweekmat. Leg het ene uiteinde in de emmer en het andere in de bak. Deze wiek zal de mat vochtig houden en het water zal door de gaten onder in de potten de grond vochtig houden.

 • Geef planten met een touw water

Als u met vakantie gaat, kunt u de zuigkracht van natuurlijke vezels nog op een andere manier gebruiken. Zet je bloempotten naast een emmer met water, knip een stuk touw van natuurlijk vezels in stukken die lang genoeg zijn om vanuit de emmer tot in de potten te reiken. Maak een steen vast aan één uiteinde van de touwen en leg dat in de emmer. Leg het andere uiteinde in de aarde in de bloempot. Het water in de emmer zal nu via het touw naar de planten lopen.

Vindt je dit een nuttig artikel? laat dan even een tweet of een like achter. alvast bedankt.

Apr 06

Begonia

Kamerplanten | de-tuin.com | alles over de tuin

Begonia’s behoren tot onze meest veelzijdige en mooiste sierplanten. Botanisch kunnen ze worden onderverdeeld in één of meerjarige planten, kruidachtige gewassen en niet verhoutende halfstruiken. De indeling van dit enorm uitgebreide geslacht is opgebouwd uit vierentwintig afdelingen.

De plantenliefhebber onderscheidt gewoonlijk maar drie groepen: 1. bloeiende begonia’s; 2. struikbegonia’s; 3. bladbegonia’s. Bij de laatste groep moeten als belangrijkste vertegenwoordigers de Begonia rex-hybriden genoemd worden. Hierbij komen dan ook nog de als perk en balkonplanten gebruikte knolbegonia’s. Kenmerkend voor alle soorten zijn de in de meeste gevallen asymmetrische bladeren.

Uit de oorspronkelijke standplaats kunnen we afleiden, dat alle begonia’s schaduwplanten zijn, die op de grond of als epifiet in het tropische regenwoud groeien. Ze komen echter ook voor in subtropische gebieden en zelfs in bossen in het gebergte tot 4000m hoogte. Het uiterlijk van de planten en de vorm en de kleur van de bloemen weren in de loop van ongeveer twee eeuwen door het kweken van talloze hybriden sterk veranderd. Toch zijn bepaalde grondeigenschappen van de planten bewaard gebleven, zodat de herkomst van de botanische soorten nog belangrijke aanwijzingen geeft voor de verzorging.

Een algemene eis is, op enkele uitzonderingen na, het verlagen naar een licht beschaduwde standplaats en een hoge luchtvochtigheid. In het bijzonder voor de prachtig getekende, grootbladige Begonia rex-hybriden en andere vertegenwoordigers van deze groep betekent zonbestraling levensgevaar door verbranding.

Ook hebben ze allemaal een voorliefde voor losse, humusrijke aarde gemeen, waarin het fijnevertakte wortelstelsel zich wijd uitspreidend kan ontwikkelen. Daarom verdienen brede, ondiepe plantschalen de voorkeur.

De saprijke stengels, de grote bladeren of zeer vochtige bosgrond waarin ze van nature groeien, duiden op een grote behoefte aan niet kalkrijk water (PH 4,5-5) gedurende de groeiperiode. Dit geldt speciaal voor bloeiende begonia’s en bladbegonia’s. De struikbegonia’s nemen ook wel met iets harder water ( pH 6,5) genoegen.

Bloeiende begonia’s

Daaronder verstaat men meestal eenjarige, kruidachtige planten uit drie verschillende kweekrichtingen.

A: Begonia ‘Glire de Lorraine’. I 1893 verschenen deze planten op de internationale markt en ze hebben sindsdien de wereld veroverd. Talloze hybriden van de oorspronkelijke plant in tinten tussen licht en donkerroze bloeien ongeveer van de herfst tot januari. Veelgekochte planten in de decembermaand.

Verzorging: Na de aanschaf de plant in huis de eerste dagen zo mogelijk koel houden ( temperatuur 12-15 graden); later worden temperaturen van 18-20 graden goed verdragen zonder bladval of vertraging van de bloei, ervan uitgaand dat u de plant niet in de zon zet en de lucht niet te droog is. Geen zaadvorming laten optreden, dus de uitgebloeide bloemen tijdig wegknippen. Lotharingens Ruhm wordt na de bloei weggegooid.

B: Begonia elatior-hybriden, zijn sinds 1907 in de handel. Talloze, steeds verbeterde vormen met enkele en gevulde bloemen in veel kleuren tussen wit, geel, roze en licht tot donkerrood. Ook tamelijk grootbloemige hybriden. Bloeitijd en verzorging als bij Lorrainebogonia’s. Kan niet worden overgehouden.

Apart moet hier de zgn. Rieger begonia genoemd worden, die een betere houdbaarheid bezit dan de voorgaande typen en die de laatste jaren in ruime mate aangeboden worden.

C:Begonia semperflorens hybriden, de doorbloeiende begonia’s. Eigenlijk een perkplant voor de tuin, maar er komt in toenemende mate een sortiment voor potcultuur voor de kamer, waaronder als uitzondering op de regel vormen zij die zon kunnen verdragen. Bloei, afhankelijk van kweek begin, het hele jaar door.

Uw tuin weer netjes maken?

Jan 08

Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn kamerplanten de vakantie overleven?

Kamerplanten | de-tuin.com | alles over de tuin

kamerplant vakantieIn de zomer nemen uw kamerplanten zeker geen vakantie. Juist dan hebben ze veel water en voedsel nodig. Voordat u zelf op vakantie vertrekt, moeten er dus maatregelen genomen worden om uw groene huisgenoten door die eenzame tijd heen te helpen. Om de verdamping te verminderen, kunt u de planten het best naar een koele kamer met een raam op het noorden brengen. Zet de planten dicht bij elkaar, zodat ze voor hun eigen microklimaat zorgen. Op die manier vormen ze een mini-oerwoud met een hoge luchtvochtigheid die de verdamping tegengaan, zodat de potgrond minder snel uitdroogt. Je kunt de atmosfeer nog vochtiger maken door tussen de groep planten enkele emmers water te zetten. Let er wel op dat er niets kan gaan schimmelen. De ideale plek voor dat ‘overlevingskamp voor kamerplanten’ is de badkamer.

Als u potten met een ingebouwd waterreservoir hebt, doet u die voor u vertrekt uiteraard boordevol water. Er bestaan ook systemen waarbij de pot water uit een reservoir haalt met behulp van slangetjes. Als u voor langere tijd vertrekt, moet het reservoir voldoende groot zijn.

Maar ook zonder speciale maatregelen zullen planten met een natte kluit het in de schaduw minstens een week lang uithouden. Als een vriend of een buur de potkluiten na die week weer eens doornat maakt, kunnen ze er weer een tijdje tegen. Over kamerplanten met stevig blad, zoals Phyllodenron, Ficus-soorten, Aspidistra, Sansevieria, kleine palmen, enzovoort kun je een plastic zak trekken om de verdamping tegen te gaan. Planten met zachte en behaarde bladeren verdragen deze methode niet: ze krijgen lelijke plekken op het blad. Wie langer dan veertien dagen wegblijft en geen ‘plantenoppas’ vindt, kan zijn planten misschien bij vrienden onderbrengen.

Tuinbezitters kunnen hun planten ingraven op een schaduwrijke plek, waar geen zon of wind komt en waar er regen kan vallen. Graaf de potten zodanig in dat de potrand enkele cm onder de grond komt te zitten. Met grote waarschijnlijkheid zal het tijdens uw afwezigheid wel een paar keer regenen, maar reken er toch niet te vast op en vraag iemand om af en toe te komen gieten.