Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Akelei ( Aquilegia vulgaris) | de-tuin.com | alles over de tuin

akeleiAkelei

Algemeen

Akelei is een van de mooiste wilde bosbloemen en behoort tot de Ranunculaceae familie.

Omschrijving Akelei

Uit een korte, lichtbruine wortel met vele zijtakjes groeit in mei een enkele, dunne, bloemende stam. Hij groeit tot een hoogte van ongeveer 90 cm, met grote grondbladeren met lange steel die twee keer in drieën splitsen. Verder omhoog zijn de stelen van de bladeren korter en zijn er minder en kleinere bladeren. Het laatste gedeelte van de bloemende steel heeft meerdere aftakkingen. Aan het einde van elke stam hangt een grote violetblauwe bloem met vijf kegelvormige bloembladeren met gebogen uitlopers. Daartussen zitten vijf kelkbladeren van dezelfde kleur. Elke bloem geeft gele zakjes stuifmeel af. De nectar in de uitlopers is alleen te bereiken door hommels of motten met lange zuigers. In de herfst verschijnen er vijfdelige kokervruchten op de stammen, waaruit vele zwarte zaadjes verspreid worden.

Verspreiding

Akelei komt voor in lichte bosgebieden, op kalkhoudende aarde, verspreid in laaglandgebieden en op bergen van maximaal 3000 m hoogte. Akelei is heel zeldzaam in het noorden van Europa.

Gebruik

In de alternatieve geneeskunde zijn de zaden gebruikt tegen geelzucht, maar dit is gevaarlijk en kan beter vermeden worden. U kunt beter uw huisarts raadplegen.

Hildegard van Bingen leefde van 1098 tot 1179. Zij was een abdis en er wordt gezegd dat zij de eerste was die geneeskrachtige kruiden uit het Middellandse-Zeegebied maar ook plaatselijke kruiden beschreeft. Voor die tijd werden deze kruiden verworpen, ze werden gebruikt door niet christelijke kruidengenezers en het was verboden om ze te verbouwen. Onder haar notities staan twee interessante recepten.

Akeleibloemenhoning

Ongeveer 50 akeleibladeren en bloemen en 500 g honing.

Snij de bladeren en bloemen fijn en roer ze door de honing. Neem meermaal dagelijks 1 theelepel van deze honing en laat het wegsmelten op de tong. Deze behandeling is goed tegen amandelontsteking, bronchitis, slijmvliesontsteking van de luchtwegen en bij verkoudheid.

%d bloggers liken dit: