Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


geneeskrachtige Citroenverbena kweken en verzorgen

citroenverbenaCitroenverbena is een vaste vezelachtige halfheester die 2 tot 3 m kan worden en ‘s winters zijn bladeren verliest. De enigzins ruw blaadjes zijn groengeel van kleur en verspreiden een sterke citroengeur.

De voorbereiding van de grond en bemesting

Als u citroenverbena tegen een muur leidt, op een plekje in de zon, raakt hij vrij snel vol bladeren. Hij staat het liefst in vruchtbare grondsoorten, die vooral goed gedraineerd zijn. Het is gunstig om hem beschut tegen de wind te kweken. Als de plant ouder wordt, verliest hij steeds meer zijn winterhardheid.

Zaaien

In het voorjaar. U kunt ook van een plant een stek afnemen. Zorg dat deze stek minstens één knop bevat.

Verzorging

Geef in de zomer regelmatig water. Bescherm de plant in de winter tegen de kou. Top medio maart de stengels af om vertakken te stimuleren. U kunt dit kruid ook binnenshuis kweken mits u de plant regelmatig water geeft. Doe in dat geval een dikke laag drainagekorrels onder in de pot.

Oogsten

Pluk de bladeren op het moment dat ze zich goed hebben ontwikkeld.

Bewaren

Laat de geoogste bladeren drogen op een droge plek, in de schaduw.

Eigenschappen

Thee van citroenverbena komt van pas als u last hebt van indigestie of maagpijn. De kruidenthee is koortswerend en werkt verzachtend bij hoofdpijn.

Tip

Als u verwacht dat de winters te streng zijn voor citroenverbena, kunt u hem in potten kweken die u ‘s winters binnen zet.

%d bloggers liken dit: