Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Dille (Anethum Graveolens) | de-tuin.com | alles over de tuin

dille kruidDille algemeen

Dille werd gevonden in de tombes van de Egyptische farao’s, wat aangeeft dat het in de oudheid in hoog aanzien stond. In de talmoed staat vermeld dat op dille een tiende deel belasting werd geheven, en in Judea was het een geldig betaalmiddel. In 812 verklaarde Karel de Grote dat er kruiden, waaronder dille, verbouwd moesten worden in tuinen en kloosters.

Omschrijving van dille

Dille is nauw verwant met venkel, en wanneer deze bij elkaar in de buurt groeien, worden er andere kruisingen geproduceerd die een zeer karakteristieke smaak hebben. Het uiterlijk is vergelijkbaar met dat van venkel: uit een dunne wortel groeit een ranke steel van ongeveer 1m hoog die hier en daar bedekt is met zeer fijne, 3 lobbige bladeren met bladstengel. De holle steel is lichtgroen met witachtige strepen in de lente. De plant bloeit in juli/augustus met goudgroene schermbloemen bovenaan de plant. De enkele bloem is klein en de geur trekt bladluisetende insecten aan. De bloemen brengen elliptische bruine vruchten met prominente nerven voort die in twee zaden uiteenvallen.

Verspreiding

Dille is een eenjarige plant die in het wild praktisch overal groeit in de landen rond de Middellandse zee en Noord-Afrika. Hij groeit het beste op een warme plaats en neutrale grond die rijk is aan voedingsstoffen.

Bestanddelen

De etherische oliën van de zaden en de waardevolle mineralen in de hele plant maken dille tot een veelzijdig, natuurlijk geneesmiddel.

Oogsten

De plant wordt gedurende de gehele zomer geoogst en moet elke 3 tot 4 weken van het voorjaar tot de late zomer gezaaid worden. De blaadjes kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. De gerijpte zaden worden in de late zomer geoogst. Ze worden gedroogd of in poedervorm gebruikt, of er kan etherische olie uit gewonnen worden.

Gebruik

In de natuurgeneeskunde worden de oliën gebruikt voor het verlichten van koliek, buikpijn (met name bij kleine kinderen) en zenuwaandoeningen en hartkloppingen. Dille thee wordt aanbevolen bij problemen met lever en galblaas. Hij wordt ook gebruikt tegen wormen. Dille thee was in de Middeleeuwen reeds bekend als middeltje tegen de hik. Om dille thee te maken, neem je 1 theelepel gedroogde dilleblaadjes en voeg je er 1 kopje kokend water aan toe. Laat de thee 15 minuten trekken. Als hij afgekoeld is, moet hij ongezoet met kleine slokjes gedronken worden. Dille is een effectief ontsmettingsmiddel en kan worden gebruikt als verkoelend kompres op open botbreuken. Dille speelt tevens een belangrijke rol bij het bereiden van voedsel, en met name komkommer salade. Dillesaus is heerlijk bij visgerechten zoals paling of snoek, of als een dip. Komkommer of andere groenten in het zuur zijn ondenkbaar zonder dille. De verse bladeren kunnen worden gebruikt om azijn en olie een smaakje te geven. Het zaad wordt gebruikt in kerriepoeder. Op commercieel gebeid wordt dille olie gebruikt in zeep en reinigers. Vele medicijnen bevatten de actieve bestanddelen van dille.

 

%d bloggers liken dit: