Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Dragon (Artemisia dracunculus) | de-tuin.com | alles over de tuin

dragon kruidDragon

Algemeen

Dragon, ook wel bekend als slangekruid is een inheemse plantensoort van de steppen van Europa-Azie waar de winters koud zijn. De plant, afkomstig uit het voormalige Rusland, Siberië en Mongolië, bereikte de Middellandse Zee ten tijde van de kruisvaarders in de 13e eeuw, waar de plant tegenwoordig nog altijd groeit. De oude Romeinen deden bosjes dragon onder hun kleding als bescherming tegen slangenbeten. Botanisch gezien, lijkt dragon veel op bijvoet en er zijn soorten die uit wilde variaties ontwikkeld zijn zoals de Artemisia absinthium.

Omschrijving

De lang levende, grijsgroene, overblijvende struik is met zijn takken meer dan 1 meter hoog. Het heeft nauwe, langwerpige, tere bladeren die smaken naar anijs of munt. De witte, bolvormige bloemen groeien in omhulsels. In koele zomers gaan ze niet open en als gevolg daarvan produceren ze ook geen levensvatbaar zaad. De ondersoort artemisia dracunculoides (Russische dragon) is robuuster dan de stamsoort artemisia dracunculus (Franse dragon) en plant zich makkelijk voort. Maar het heeft een scherpe, minder aangename smaak die echter wel verbeterd naarmate de plant ouder wordt.

Verspreiding

Dragon heeft droge, humusrijke aarde nodig en flink veel zonlicht. In de tuin doet dit kruid het goed in combinatie met bijvoet, alsem en rozemarijn. In tuinbedden kan deze plant een probleem vormen omdat het ondergrondse uitlopers heeft die onder de andere kruiden kunnen groeien. Het komt in het wild voor in rotsachtige heidegebieden in noordelijke, gematigde luchtstreken, in de westelijke streken van Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. De Franse dragon heeft een betere, mildere smaak dan zijn soortgenoten maar het ontwikkelt geen zaad en vermenigvuldigt zich enkel door middel van wortelsplitsing of stekken. De Russische soort produceert daartegen overvloedig veel zaad.

Oogsten

Het oogsten wordt tijdens de bloei gedaan, als de actieve stoffen het meest ontwikkeld zijn, met name in de bladeren. Zowel de bladeren als de bloemen worden afgesneden en zorgvuldig gedroogd als ze niet meteen gebruikt worden.

Bestanddelen

De hoofdbestanddelen van de actieve stoffen zijn etherische oliën en verschillende looi en bittere stoffen.

Gebruik

Dragon heeft voornamelijk in de Franse keuken de ereplaats onder de kruiden. Het maakt deel uit van Fines herbes, een mengsel van 4 eetlepels peterselie, 2 eetlepels bieslook en kervel en 2 theelepels fijngesneden dragon, voor onmiddellijk gebruik en gemend met azijn voor een heerlijke smaak. Het geeft een heerlijk pikante smaak aan sauzen, groene salade, vinaigrette en gekookte kip. Dragon wordt ook gebruikt als vulling, in soep, vissauzen, vlees, gevogelte en eieren, en in groentebouillon. Het geeft de verschillende soorten voedsel een unieke, bittere smaak. Omdat dragon zo’n sterke smaak heeft, moet het met mate gebruikt worden zodat de smaak het voedsel niet overheerst. Het bittere, sterke, aromatische kruid zorgt voor een betere spijsvertering; het wordt gebruikt bij aromatherapie en bij menstruatieklachten. Het moet bij zwangerschap vermeden worden. Het kruid werkt ook diuretisch en wordt bij kinderen gebruikt tegen wormen. Uitwendig helpt de kruid bij reuma en kiespijn. Dragon speelt ook een commerciële rol: het is altijd aanwezig in potjes gemengde kruiden in de keuken en supermarkt. De olie van de bladeren en bloemen vormt een belangrijk ingrediënt in de samenstelling van parfum en ten slotte om minder aangename geuren van schoonmaakmiddelen weg te nemen.

%d bloggers liken dit: