Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


duizendblad (kruiden)

Algemeen

duizendblad kruidDe botanische naam is waarschijnlijk afgeleid van de Griekse held Achilles, die na de val van Troje de wonden van zijn soldaten behandelde met gewone duizendblad. De tweede naam, Millefolium (duizendblad), duidt o de structuur van de bladeren. Duizendblad is in veel landen het onderwerp geweest van vele gedichten en spreekwoorden.

Sinds de Chinese oudheid, werd de I Ching (“het boek der wijziging”) gebruikt als profetiebook: duizendbladstelen worden gebruikt als ‘loten’, waardoor de tekst wordt geleid. Pastoor Kneipp hechte veel waarde aan de genezende kracht van duizendblad, die hij aanraadde voor vrouwen: “vrouwne zouden voor veel problemen gespaard blijven als zij zo nu en dan duizendblad namen”. Hildegard von Bingen beval het aan voor de behandeling van diepe wonden en na oeraties: “wie  ooit een wond binnenin het lichaam heeft, of een spanning binnenin het lichaam voelt, moet enige duizendblad fijnstampen en deze geplette duizendblad in warm water drinken. En wanneer hij zich beter voelt, kan hij het nemen in warme wijn tot hij genezen is”.

Omschrijving

Uit de houtachtige, kruipende wortelstok groeien sterke, hoekige stelen die tot 60 cm hoog groeien en prachtige bloemen dragen. De kleine, compacte bloemknoppen hebben vijf kleine, witte, soms roze, vrouwelijke buisvormige bloemen met een vijfdelige-ingesneden bloem waarin zich de nectar bevindt. Ze zijn in brede clusters gegroepeerd (cymosa’s). De diep ingesneden, dubbel geveerde, smalspitsvormige, donkergroene bladeren verspreiden de geur van balsem. De vruchten zijn kleine, enigzins platte dopvruchten, amper 1/3 mm dik, 1 1/2 tot 2 mm lang, met franjes.

Er zijn verschillende soorten duizendblad, hetgeen een wintervaste plant is die vele gematigde streken inheems is.

Verspreiding

Hij groeit goed op plekken waar veel zonlicht komt, op vruchtbare bodems die rijk zijn aan humes. Hij groeit echter ook goed o een bodem die arm is aan voedingsstoffen. In graslanden vormt hij een ononderbroken tapijt dat vrij grote oppervlakten beslaat; op zonnige hellingen met een kalkrijke, steenachtige bodem, groeit hij meer als struik in grote heggen.

Deze bloemen behoren tot de mooie familie van Compositae en komen veel voor in noordelijke landschappen. Hij is niet populair in de medische kruidentuin vanwege zijn vele uitlopers, en tuiniers houden er niet van omdat het een gazonkruid is, dat moeilijk is te verdelgen als het er eenmaal vaste voet krijgt.. In warme, droge omstandigheden verschimmelt hij gemakkelijk. Hij wordt gekweekt met behulp van zaadjes of stekken.

Oogsten

De bladeren, bloemen, zaden en ook de wortel worden geoogst als de plant bloeit. De bloemen moeten worden geplukt wanneer de zon op zijn sterkst is, omdat de etherische oliën, en daarmee de geneeskrachtige eigenschappen, dan het meest geconcentreed zijn (voor gebruik in infusies, aftreksels, lotions en tincturen, of gedroogd).

Bestanddelen

er zijn meer dan 40 stoffen in de plant aangetroffen, waaronder etherische oliën, flavonoïden, looizuren en andere.

Gebruik

Duizendblad wordt niet veel gebruikt in de keuken, hoewel de verse bladeren kunnen worden gebruikt voor het maken van aromatische salades. Hij wordt meer in de geneeskunde gebruikt en is een van de bekendste medicinale kruiden.

De bladeren en bloemen hebben sterke stimulerende eigenschappen en worden als tonicum gebruikt. Het wordt toegediend aan hyochondrische of hysterische patiënten die lijden aan pathologische aanvallen. Duizendblad verlaagt koorts en heeft verkoelende, zweetdrijvende eigenschappen, waardoor schadelijke stoffen uit het lichaam worden gespoeld. Het stimuleert ook de bloedsomloop en verlaagt daardoor de bloeddruk. Flavonoïden spelen daarbij een belangrijke rol omdat die ervoor zorgen dat de perifere bloedvaten zich verwijden. Met duizendbled kunnen inwendige en uitwendige bloedingen worden gestopt. Als er verse bladeren op de wonden worden gelegd, zal hierdoor het genezingsproces worden bevorderd. Droge bladeren, stelen of bloemen helpen in gevallen van dysenterie en diaree. Duizendblad wordt ook veel gebruikt in cosmetica.

%d bloggers liken dit: