Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


kruidentuin onder handbereik

Een kleine kruidentuin kan heel decoratief zijn en tegelijk een toevluchtsoord voor allerlei insecten, zoals dagvlinders en bijen. Maar het mooiste is dat de meeste kruiden tevreden zijn met een minimale verzorging.

Veel zon – weinig mest

Kruiden zijn de favorieten van een onderhoudsvriendelijke tuin. Geef ze schrale grond, veel zon en een klein beetje aandacht, en ze floreren. Je kunt kruiden gebruiken als aanvullende beplanting in groentebedden, ze integreren in perken en borders, of ze in een speciale kruidentuin kweken.

Bij het voorbereiden van de grond voor een kruidentuin is het niet nodig om grote hoeveelheden compost of mest toe te voegen. Kruiden zoals echte tijm, salie en rozemarijn ontwikkelen hun aromatische eigenschappen het sterkst op een droge standplaats op arme, goed doorlatende grond in de volle zon. Laves, bieslook, peterselie en aarmunt groeien het beste op iets vochtiger, humusrijke grond waar de zon niet de hele dag komt.

Een kruidentuin hoeft niet groot te zijn. Een vierkante meter is al voldoende om een groot aantal aromatische planten te kweken. Kies een standplaats die vanuit de keuken makkelijk is te bereiken, zodat je de kruiden direct vers kunt plukken als je ze bij het koken nodig hebt. Je moet overal bij kunnen in de kruidentuin, dus de reikwijdte van je armen is bepalend voor het ontwerp van het kruidenbed. Maak het in ieder geval niet dieper dan 1 meter. Leg een paar flagstones als stapstenen in het bed voor een betere toegankelijkheid en om het microklimaat te verbeteren. Stenen slaan de zonnewarmte op, geven deze ‘s avonds weer af en warmen de grond op voor de kruiden.

Zaaien, vermeerderen en verzorgen

Zaai winterharde een- en tweejarige kruiden, zoals dille, koriander, overblijvende bonenkruid en kervel, vanaf maart direct in de volle grond en vervolgens geregeld de hele zomer door om altijd jonge bladeren bij de hand te hebben. Zaai warmteminnende kruiden, zoals basilicum en Oost-Indische kers, in huis en zet de plantjes pas buiten als ze sterk genoeg zijn. Je kunt ze ook eind mei, als er geen kans meer is op nachtvorst, buiten zaaien.

Als het weer een beetje meezit, kun je vanaf maart overblijvende kruiden zoals bieslook, munt en citroenmelisse op hun definitieve standplaats zaaien of planten. Vermeerder heesterachtige kruiden zoals hyssop, salie en lavendel in de zomer door het nemen van kruidachtige stekken en tijm in de herfst door afleggen. Bieslook, munt, marjolein, dragon en citroenmelisse kun je het beste door deling vermeerderen. Het is niet onverstandig woekerende kruiden zoals munt en dragon in een pot te kweken die je ingraaft.

Snoei kruiden geregeld licht om te zorgen dat je voortdurend kunt beschikken over verse jonge bladeren en takjes. Snoei heesterachtige kruiden na de bloei met ongeveer een derde terug. Een aanvullende snoeibeurt in april zal ze goed doen. Bescherm rozemarijn, marjolein en salie tegen de winterkou door ze met dorre bladeren, dennentakken en dergelijke te bedekken.

Vriendelijke afweermiddelen

Aftreksels van aromatische kruiden, zoals lavendel, dille of boerenwormkruid, verdrijven bladluizen en andere plaagdieren als ze over aangetaste planten worden gesproeid. Om zo’n aftreksel te maken giet je 1 liter heet water over 100 gram verse kruiden. Laat het aftreksel daarna afkoelen, zeef het en sproei het over de planten. Als mulch gebruikt snoeisel van sterk geurende kruiden heeft een soortgelijk effect.

 

Meer tips over tuinonderhoud en kruiden vindt je hier

%d bloggers liken dit: