Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


kruiden kweken in huis

kruiden kweken in huisKruiden zijn ook binnenhuis aantrekkelijk, aromatisch en nuttig. Mensen die geen tuin hebben kunnen kruiden kweken in potten of bakken op een zonnige vensterbank in de keuken, zodat men ze meteen bij de hand heeft. Een ander voordeel is nog een langer groeiseizoen binnenhuis voor de eenjarige kruiden, zoals bazielkruid en bonekruid.

Grotere kruiden, zoals bernagie, venkel en salie, groeien goed in potten, maar zullen kleiner zijn dan in de tuin. In een bak moet opgepast worden voor kruiden met uitgebreide wortelstelsels. Zo zullen de muntsoorten, dragon en citroenmelisse andere planten gaan overheersen. Zet deze planten in een eigen pot in de bak.

De groeiplaats

Kruiden moeten binnenhuis volop licht en zon hebben. Ramen op het zuiden of het westen bieden in het algemeen de beste standplaatsen. Bedenk dat er kruiden zijn die veel van zon houden, zoals tijm, terwijl de muntsoorten liever halfschaduw hebben. Draai ook de potten elke dag een kwartslag, om scheefgroeien van planten te voorkomen en een bossiger groei te bevorderen.

Kruiden houden niet van plotselinge temperatuurswisselingen. Daarom is een keuken eigenlijk niet de beste plaats. Een koele ruimte met overdag 16 graden en ‘s nachts niet beneden 10 graden is ideaal.

De grond

Op de meeste kwekerijen en tuincentra is voor kruiden wel goede potgrond te krijgen. Ook kan men zelf een grondmengsel maken: een mengsel van gelijke delen zand, bladaarde en gewone, goede tuingrond. Vul de potten tot 2,5 cm onder de bovenrand. Traditioneel wordt laurier ook in potten gekweekt. Zij hebben een wat rijker grondmengsel nodig.

Beplanten

Om snel resultaat te bereiken kunnen het beste jonge plantenworden aangeschaft. Natuurlijk kan er ook gezaaid worden of gestekt.Tegenwoordig zijn er zelfs kant en klare kweeksetjes te koop.

De verzorging

Voor het kweken van kruiden binnenshuis gelden dezelfde regels als voor de meeste kamerplanten. De planten hebben frisse lucht nodig. Dus moet er geventileerd worden, zonder tochten uiteraard. Geef ze met regelmaat vloeibare mest. Laat nooit de potgrond uitdrogen, maar geef zeker ook niet te veel water. Als de wortels onder uit het afvoergaatje komen is het tijd te gaan verpotten.

Oogsten

Neem nooit meer dan eenvijfde deel van de bladeren per keer van de plant af. Wacht dan tot er weer nieuwe bladeren zijn gevormd. Bij bieslook kunnen alle bladeren wel in een keer worden afgesneden. Kweek echter twee of drie planten om steeds voldoende bieslook te hebben.

 

%d bloggers liken dit: