Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


basilicum in potten

Hoewel veel keukenkruiden met minimale aandacht van de tuinier gemakkelijk buiten kunnen worden gekweekt, vragen juist enkele van de populairste en nuttigste kruiden een liefderijke verzorging. Basilicum is zo’n kruid. Het komt oorspronkelijk van het Indiase subcontinent, waar koude, natte zomers een onbekend verschijnsel zijn. In onze gematigde streken kan deze plant, als de temperatuur en bodemcondities niet goed zijn, van de kou bezwijken. U kunt hem dus het beste in een pot kweken, zodat u hem naar binnen kunt halen als het te koud wordt.
Basilicum is er in talloze variëteiten. Er is de donkere, paarsbladigebasilicum, de kleinbladige ‘Green Ruffles’ en de Italiaanse basilicum, beroemd om zijn aroma. Probeer welke u het beste bevalt. Ze houden echter allemaal van een vochtige, goed afwaterende bodem, dus doe veel drainagemateriaal onderin de pot.

Projectplanner
Gereedschap en materiaal

  • pot
  • gravel, grind of potscherven
  • potgrond
  • water vasthoudende korrels
  • langzaam oplossende mestkorrels
  • gieter
  1. Breng een laag drainagemateriaal op de bodem van de pot aan. Hiervoor kunt u onder andere gravel, grind of potscherven gebruiken.
  2. Vul de pot met potgrond waar u, volgens de aanwijzingen op de verpakking, water vasthoudende korrels oplossende mestkorrels doorheen hebt gemengd.
  3. Zet, voor een symmetrisch arrangement, de Italiaanse basilicum in het midden, omdat het de hoogste is, de paarsbladige aan voor en achterzijde en de Griekse links en rechts.
  4. Geef overvloedig water. Haal de pot binnen als het kouder wordt (voor de vorst) en zet hem dan op een zonnige, tochtvrije plaats.
%d bloggers liken dit: