Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


zuring

spaanse zuringAlgemeen:

De naam zuring heeft te maken met de scherpe smaak van de bladeren. De soorten die in Nederland en Belië voorkomen, behoren tot de 200 eenjarige , tweejarige en overblijvende soorten.Zuring komt oorspronkelijk uit Europa en Azië en is al sinds de oudheid bekend als tuinplant. Artsen in het oude Rome kenden de plant al en Plinius schreef dat Romeinse soldaten van scheurbuik konden worden genezen met de werkzame stoffen die erin zaten. In de 19e eeuw werd hij gebruikt als een licht laxerend middel, een eigenschap die nog steeds door de moderne medische wetenschap wordt erkend.

Omschrijving

Zuring behoort tot de familie van de Polygonaceae; het is  een eenjarige plant die 60 cm hoog kan worden. Er zijn twee soorten zuring die als kruid worden gebruikt, gewone zuring en schildzuring. De eerste heeft dikke, lange, pijlvormige bladeren. De laatste heeft kleinere, ronde bladeren en een aangenamere smaak.

Ze hebben beide een vlezige, lange, raap-achtige wortel die tot 1 meter diep in de bodem groeit. Vanaf mei draagt hij onopvallende roodbruine bloemen, die in losse, slanke pieken zijn gegroepeerd. De plant is tweehuizig. De mannelijke bloemen zitten op een andere plant dan de vrouwlijke. Er worden kleine, harde vruchten ontwikkeld nadat de plant is uitgebloeid.

Bestanddelen

Zuring bevat een hoog gehalte aan organische zuren, met name oxaalzuur. hij bevat tevens looizuren, bitterstoffen, flavonoïden en thynon (een sterk antiseptisch middel) en vitamine C.

Gebruik

De jonge bladeren kunnen rauw worden gebruikt om een heerlijke salade te maken. Ze kunnen worden gesmoord of gekookt als spinazie of worden toegevoegd aan soep, saus of schotels en cakes op eierbasis. De scherpe smaak kan worden verminderd door spinazie of snijbiet door de zuring te mengen.

Jonge wortels en zuringbladeren smaken uitstekend bij vleesschotels zoals gebraden lamsvlees. Gepureerde zuring met gesmoorde, fijngehakte spinazie vormt ook een voortreffelijk gerecht, en zuringsoep is heerlijk. Het wordt gebruikt in vullingen en kruidenaftreksels. Het wordt vaak gemengd met andere kruiden om het scherper te maken, in bijvoorbeeld mayonaise.

Mensen met arthritis of nierkwalen mogen geen voedsel met zuringbladeren nuttigen, vanwege de oxaalcuren. In grote hoeveelheden kan dit zuur schadelijk zijn voor mensen die snel last hebben van nier of blaasstenen en reuma. Zuring heeft dezelfde effecten als rabarber en behoort tot de zelfde familie. De scherpe kristallen van oxaalzuur kunnen het tandglazuur aantasten en de kans op tandbederf vergroten.

Middelen gemaakt van zuring of die zuring bevatten, worden slechts zeer zelden gebruikt in de moderne geneeskunde, behalve in de homeopathie, waar hij wordt gebruikt bij de behandeling van maag en darmklachten. Op niet medisch terrein wordt zuring gebruikt voor het verwijderen van roest, schimmel of inktvlekken uit linnengoed of hout en voor het schoonmaken van zilver of vlechtwerk

%d bloggers liken dit: