Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


vijver in de tuin onderhouden

vijver in de tuin Aan een goed aangelegde vijver met de juiste beplanting hebt u heel weinig werk. Hoe natuurlijker de vijver is, hoe groter zijn zelfregulerend vermogen.

Vijveronderhoud in lente en zomer

Snijd tegen het eind van het voorjaar al het dode plantenmateriaal af dat boven de waterspiegel uitsteekt en deponeer dit op de composthoop. Vanaf mei, wanneer het water iets is opgewarmd, kunt u moerasplanten en waterlelies die te groot zijn geworden, delen met de grootste voorzichtigheid, want veel kikkers, padden en salamanders hebben al in maart eieren gelegd.

Aan het begin van de zomer hebben algen vaak het oppervlaktewater gekoloniseerd, dat nu snel warmer wordt. Een plotselinge algenexplosie, waterbloei genoemd, kan het wateroppervlak volkomen groen kleuren. Waterplanten in het diepere, koudere water hebben er misschien moeite mee om met de algen om ruimte en voedingsstoffen te concurreren. Als u geduld hebt, zult u merken dat micro-organismen  de algen in een paar dagen opeten, waardoor het water weer helder wordt. Moeras en waterplanten, die ‘s zomers heel veel voedingsstoffen opnemen, helpen zo algenbloei later in het jaar te voorkomen, mits het gehalte aan voedingsstoffen in de vijver niet al te hoog is. Incidenteel is algenbloei volkomen natuurlijk en geen reden tot bezorgdheid. Het is dus ook niet nodig het ecologisch evenwicht in de vijver te verstoren door algen te verwijderen. Als u een pomp gebruikt om uw vijver te beluchten, moet u vanaf nu de filter vaker reinigen. Voer de vissen pas weer als de watertemperatuur tot 10 graden of hoger is gestegen. Als de waterplanten gezond zijn en goed groeien, hoeft u goudvissen in het geheel niet bij te voeren. Geef u ze te veel voedsel, dan stimuleert dit de voortplanting, wat de waterkwaliteit ongunstig beïnvloedt.

Vijveronderhoud in herfst en winter

De bladeren die van de bomen en heesters in de vijver vallen, zinken naar de bodem waar ze, samen met het afgestorven plantenmateriaal van de moeras en waterplanten, uiteindelijk een dikke mulchlaag vormen. Zuurstof verbruikende micro-organismen voeden zich met het rottende plantenafval en zetten het om in slib. Dit natuurlijke proces leidt er uiteindelijk toe dat er op de vijverbodem een dikke laag modder komt te liggen, die u om de paar jaar zult moeten verwijderen. hoe minder bladeren er in uw vijver terecht komen, hoe langer u dit vervelende karwei kunt uitstellen. Leg daarom bij voorkeur geen vijver aan op een plek waar te veel bladeren in kunnen vallen en span in de herfst een net over de vijver.

Haal voor de eerste nachtvorst alle elektrische apparatuur uit het water. Als het eenmaal winter is, moet u niets doen dat het water verstoort en ook geen gat in het ijs hakken als de vijver bevriest – de schok die dit veroorzaakt, verstoort de dieren die in winterslaap zijn.

Als u het water gedeeltelijk ijsvrij wilt houden, kunt u een elektrische vijververwarming of een andersoortige ijsvrijhouder installeren. Simpeler en goedkoper is een tennisbal of een stuk piepschuim in de vijver laten drijven. Als de vijver niet volkomen bevriest, kan methaangas ontsnappen dat zich in de modder vormt. Ook waterplanten helpen voorkomen dat de vijver bevriest en bieden dieren die op de vijverbodem overwinteren een leefmilieu.

Tips voor tuinonderhoud

%d bloggers liken dit: