Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


De vijver winterklaar maken

vijver winterklaarU heeft ‘s winters nauwelijks omkijken naar uw vijver, die in diepe rust is. U moet echter op één ding bedacht zijn: laat de vijver niet dichtvriezen. In het water voltrekken zich in de winter namelijk tal van rottingsprocessen, waaruit zeer schadelijke gassen voortkomen. Daarom moet er een open verbinding tussen het water en de buitenlucht blijven bestaan, zodat deze gassen snel kunnen worden afgevoerd.

Let al voordat het gaat vriezen een houtblok of piepschuim in de vijver. Er zijn ook speciale kunstof  ijsvrijhouders op de markt, maar een blok hout heeft hetzelfde effect. Het zorgt ervoor dat de vijver nooit geheel kan dichtvriezen. Mocht dat onverhoopt toch gebeuren, gebruik dan kokend water om hem weer te openen, maar sla in geen geval een wak in het ijs. Uw vissen overleven het drukverschil in veel gevallen niet.

Houd het ijs sneeuwvrij. Elk lichtstraaltje dat uw onderwaterplanten nog kan bereiken, is meegenomen. De zuurstofproductie gaat dan op een laag pitje en dat kan van levensbelang zijn voor uw vissen.

Winterbescherming vijver pomp

Met het oog op de naderende winter zult u ook aan uw vijverpomp moeten denken. Deze kan door strenge vorst snel schade oplopen. Aangezien u de pomp ‘s winters waarschijnlijk toch niet gebruikt, is het een goed idee hem uit de vijver te halen en een onderhoudsbeurt te geven. Dan kunt u hem opbergen voor de winter.

Het maakt natuurlijk wel verschil of u een externe pomp of een onderwaterpomp gebruikt. In het eerste geval zult u de installatie moeten aftappen om beschadigingen aan de leidingen te voorkomen.

Maakt u echter gebruik van een onderwaterpomp, dan haalt u deze uit de vijver en maakt hem goed schoon. Afhankelijk van het soort pomp, reinigt of vervangt u het filter. Bewaar de pomp in een bak met water, zodat de pakkingen niet uitdrogen.

De meeste onderwaterpompen worden met een uitgebreide gebruiksaanwijzing geleverd. Hierin zijn vaak ook aanwijzingen voor het winteronderhoud te vinden. Volg deze strikt op. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de pomp voor een onderhoudsbeurt naar de leverancier moet worden gestuurd. Doe dit vooral. U zult er de levensduur van uw pomp aanmerkelijk mee verlengen.

%d bloggers liken dit: