Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Aanleg van een fontein

fontein_vijver_tuinHoewel een stille, spiegelende vijver zijn eigen charme heeft, wordt elk wateroppervlak levendiger als er een fontein boven sproeit. Hij wordt gevoed door een elektrische pomp, die ook een kleine waterval of een waterspuwer kan bedienen.

Pompen

Waterpompen zijn in twee groepen te verdelen: die onder water werken en die op het land aan de oppervlakte worden gezet.

Onderwaterpompen zijn het goedkoopst en het gemakkelijkst aan te brengen. Het zijn laagvoltige centrifugaalpompen die in het midden van de vijver worden neergelaten. De pomp is in kunststof gevat en zijn elektromotor wordt gevoed door een 24-volts transformator die buiten de vijver staat. Er zit een wegneembare zeef of filter in de inlaatopening om het vuil tegen te houden. De uitlaat komt direct op een fonteinkop uit of op een slang die op een andere plaats in de vijver een sproeier of kleine waterval voedt.

Pompen met een vaste opstelling buiten de vijver zijn bedoeld voor grotere fonteinen, een samenstel van sproeiers dan wel een beekje of een waterval. De pomp staat in een kast naast de vijver of waterloop en is voorzien van een aanzuigslang, alsmede een andere slang die naar de fonteinen voert. De pompen hebben een groter vermogen en lopen op 220/240 volt. Er zijn schakelinstallaties die ervoor zorgen dat verschillende spuiters in een bepaald patroon bediend kunnen worden.

Capaciteit

Het vermogen van de pomp hangt af van de omvang van de installatie. Een waterval of een dikke straal van een fontein vraagt uiteraard meer vermogen dan een kleine sproeier met een dunne straal.

De capaciteit wordt uitgedrukt in het verlangde vermogen of in de maximale waterdoorvoer en opvoerhoogte. Een 1000 watts pomp kan bijvoorbeeld 7 m³ per uur verwerken; een 24 volts pomp van 40 watt levert 1600 liter per uur en kan een fontein van maximaal 1,9 m hoogte bedienen.

Pompen die op een laag voltage werken, geven niet meer vermogen dan 50-70 watt, maar dan kunnen ze toch voor de gemiddelde tuinvijver een aardige fontein laten werken.

De transformator van een pomp met een laag voltage moet droog staan in huis of in een bijgebouw waar een stopcontact met randaarde aanwezig is. Bij een afstand van meer dan 5-10 m moet de laagspanningskabel verlengd worden. De verbindingen moeten waterdicht zijn. Wordt de afstand meer dan 10-15 m, dan zal er door spanningsverlies een zwaardere pomp nodig zijn. Deze installaties kunnen met wat zorg zonder bezwaar zelf aangebracht worden, mits u zich aan de voorschriften houdt. Op de pomp kan ook een filter worden aangesloten die, zonder als fontein te werken, ervoor zorgt dat het water schoon en helder blijft. Er zijn zelfs laagspanningsverwarmingen die een deel van de vijver ijsvrij kunnen houden.

 De fontein

Fonteinen verschillen voornamelijk in de manieren waarop de straal verdeeld wordt. Soms vormen ze een brede en lage waterbel, soms geven ze een geiserkop, een dikke straal die bruisend neervalt. Bij de sproeikoppen met fijn verdeelde en hoog opspuitende stralen zijn allerlei figuren te krijgen.

Met verlichting op een lage spanning, die onder water of op het watervlak kan worden aangebracht, kan het effect nog worden verhoogd. Plaats men een sculptuur in de vijver, dan kan er een waterspuwer of een fontein mee worden gecombineerd. Het  loont de moeite om zich uitvoerig op de hoogte te stellen van wat er wordt aangeboden en daarbij ook te letten op zaken als een eenvoudige installatie.

Bij vijvers van verschillende hoogten of een beekje in de tuin kan men kleine stroomversnellingen en watervallen maken. De vijverdelen worden bekleed met kunststof folie of men schakelt enkele voorgevormde bakken achter elkaar. Sommige leveranciers verkopen speciale bakken die erop zijn berekend om een serie van watervalletjes te maken. Het water wordt rondgepompt door een onderwaterpomp in het diepe gedeelte die daarvoor een relatief hoge capaciteit moet hebben. Het water wordt door een slang naast de vijver weer naar het hoogste deel teruggepompt. Een bron van veel genot voor de doe-het-zelver, maar men moet ervoor waken dat het geheel niet te kinderachtig in afmeting en afwerking wordt.

Aanleg van een fontein

Bij het aanleggen van een fonteininstallatie met onderwaterpomp wordt eerst de fontein op de pomp aangebracht. De onderdelen kunnen meestal gewoon op elkaar worden geschoven of geschroefd en de stroomkabel zit al aan de pomp bevestigd. Leg een paar tegels op de bodem van de vijver en zet daar de pomp op. Sommige modellen hebben een voetplaat die op de bodem of een tegel kan worden bevestigd. Zorg ervoor dat de sproeier de juiste hoogte heeft; afhankelijk van het type fontein moet hij net boven of net onder het oppervlak zitten.

Voer de kabel uit de vijver op een plek waar hij het minst opvalt of voer hem onder de randafwerking door. Leg hem daarna in de grond, zodat hij niet zo gemakkelijk beschadigd kan worden. Graaf een sleuf van ca. 50 cm diep naar de ruimte waar de transformator staat. Stop de kabel voor de zekerheid in een plastic buis of in een gebruikte tuinslang, leg hem in de sleuf en vul deze aan. Als de kabel te kort is en een verlengsnoer moet krijgen, leg de waterdichte stekker en contrastekker dan in een controleputje zoals die bij drainage wordt gebruikt of in een putje van op elkaar gestapelde stenen en dek dat af met een tegel.

Voer de kabel naar binnen door een gat dat in een kozijn van een deur of raam is geboord. Sluit de kabel op de trafo aan volgens de gebruiksvoorschriften van de fabrikant. De trafo zelf wordt weer aangesloten op een stopcontact met randaarde en hij moet afzonderlijk gezekerd worden. Test na het aansluiten of alles goed werkt, of de fontein op de juiste hoogte zit en in het verwachte patroon spuit. De fonteinkoppen zijn veelal uitwisselbaar, zodat men na verloop van tijd een andere sproeier erop kan zetten.

Kijk hier voor het fonteinaanbod en vijverbenodigdheden

 

%d bloggers liken dit: