Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


stappenplan om een polyestervijver uit te graven
Contents
 1. Stappenplan

De kwaliteit van voorgevormde polyester vijvers is de laatste jaren met sprongen omhoog gegaan. Ze zijn er in alle vormen, maten, kleuren en indelingen te koop. Vaak zijn de benodigde plantniveaus al aangebracht, zodat u direct tot de aankleding van de vijver kunt overgaan. De meeste voorgevormde vijvers zijn tegenwoordig bestand tegen uv-straling en strenge vorst en worden door de fabrikant voor 15 tot 20 jaar gegarandeerd.

Let er bij het uitgraven van de vijver op, dat u de donkere toplaag van de bodem gescheiden houdt van de onderste, lichtere laag. Het witte zand gebruikt u later voor het inwateren van de kuip, terwijl de bovenste laag bestaat uit uitstekende tuingrond. Deze is te kostbaar om voor het inwateren te gebruiken; u kunt er beter een bloemenperk mee aanvullen.

Stappenplan

 1.  Zorg ervoor dat de grond waarin de vijver wordt geplaatst waterpas ligt en schoon is.
 2. Zet de vijver stevig op de grond. Als u stap 1 zorgvuldig heeft uitgevoerd, ligt de vijver nu waterpas. Markeer de vijverrand met tonkinstokken, die u rond de vijver in de grond steekt. De stokken mogen de vijverrand echter niet raken. Houd een rand van ongeveer 15 cm vrij tussen de tonkinstokken. U heeft deze ruimte later nodig om de vijver te kunnen inwateren (zie stap 9 van het stappenplan).
 3. Verbind de tonkinstokken met een touw.
 4. Haal de vijver tussen de tonkinstokken weg en begin het graafwerk.
 5. Controleer uw vorderingen tijdens het graven met een meetlat. Graaf het gat in het midden 15 cm dieper uit dan de diepte van de vijver. Leg een lat over de breedte van de vijver en bepaal de diepte van de vijver door de afstand van de lat tot de bodem te meten. met behulp van de waterpas zorgt dat de bodem recht is.
 6. Nadat u steentjes en organisch materiaal van de bodem van het gat heeft verwijderd, brengt u een laag van 15 cm fijn zand aan.
 7. Leg de vijver op zijn plaats en druk hem stevig tegen de bodem van het gat aan. Ga met een lat en waterpas na of hij horizontaal ligt. Aan alle kanten heeft u als het goed is een rand van 15 cm overgehouden.
 8. Nu vult u de vijver met een laag water van ongeveer 10 cm en controleert u nogmaals of de kuip waterpas ligt.
 9. Omdat u het gat ruimer heeft gegraven dan de omvang van de vijver, kan de kuip nu vrij eenvoudig worden ingewaterd. Inwateren wil zeggen, dat u de ruimte rondom de kuip vult met grond, die u er met behulp van water in laat lopen. Nadat het water uit de modder de grond is ingezakt, ligt uw vijver vast. Gebruik voor het inwateren het lichte zand dat u uit het vijvergat heeft gegraven.
 10. Herhaal dit procedé laag voor laag: eerst een laag water in de kuip, vervolgens tot het bereikte waterniveau inwateren. Ga steeds na of de vijver nog waterpas ligt.
 11. Als de vijver helemaal is gevuld en de grond eromheen is aangevuld, is de vijver klaar. U werkt de randen af, bijvoorbeeld met bakstenen, grind, turfblokken of natuursteenbrokken en vult u de vijver met speciale vijvergrond, planten en vissen.

Meer te weten komen over tuinonderhoud?

%d bloggers liken dit: