Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


voorjaarsonderhoud van de vijver | de-tuin.com | alles over de tuin

vijverNet als de rest van je tuin komt ook de vijver in het voorjaar weer tot leven: planten fleuren op, dieren keren terug en in een mum van tijd is het weer een leven van belang in je vijver.

Heb je in het najaar een nieuwe vijver aangelegd, dan is het nu een prima tijd om deze te gaan beplanten met oever en onderwaterplanten, zuurstof en drijfplanten. Je voegt eenvoudig een nieuwe dimensie aan je vijver toe door een moeraslandschap te vormen. Voor het zover is zul je enig voorjaarsonderhoud moeten plegen. Haal vuil en eventueel blad dat nog op de bodem ligt zo veel mogelijk weg. Heb je een folievijver aangelegd, doe dit dan niet met een hark, maar gebruik speciale gereedschappen als een vijvernet, een vijverschep en een vijvergrijper. Let er op dat je geen dieren verwijdert en controleer op winterknoppen van drijf- en zuurstofplanten die mogelijk tussen het vuil zijn terechtgekomen. Deze zet je weer terug.

De 4 stappen voor je vijver

  • Stap 1: Verwijder eventueel blad en vuil van de bodem en uit het water. gebruik speciale materialen om te voorkomen dat je de vijver beschadigt, vooral al je een folievijver hebt aangelegd.
  • Stap 2: Controleer het verwijderde vuil en blad op mogelijk meegekomen knoppen van zuurstof- en drijfplanten. Zet deze terug in de vijver.
  • Stap 3: heb je bepaalde vijverplanten dieper in het water gezet om ze daar te laten overwinteren, dan kun je ze nu op hun eigen niveau terugplaatsen.
  • Stap 4: Haal de planten uit hun manden en cotroleer ze op afgestorven delen. Beschadig geen jonge groeineuzen en nieuwe scheuten. Doe de behandelde planten terug in hun manden en in de vijver.
%d bloggers liken dit: