Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


buxus in een vorm snoeien

Buxus in vorm snoeien

Korte geschiedenis over vorm snoei bij de buxus

Geen plant is de jongste jaren zo populair als de Buxus of randplam. Vooral snoeivormen liggen goed in de markt. Rond Buxus is trouwens een mythe gegroeid. Het zouden erg traaggroeiende en daarom dure planten zijn. Dat is echter een misverstand. Als je enkele grondregels in acht neemt, zijn gewone buksboompjes gemakkelijke planten die door iedereen die dat wil in vorm gehouden en geknipt kunnen worden.

Romeinse tuin

Buxus sempervirens is in België trouwens inheems. Vooral in de kalkstreken van Wallonië overgroeiden ze vroeger de hellingen. dat kun je nog horen in allerlei plaatsnamen als La Montagne aux Buis in de Famenne. Als het snoeien van buksboompjes in allerlei geometrische vormen of fantasierijke dierenfiguurtjes een modeverschijnsel is, dan bewijst dan alleen maar dat modegolven komen en gaan van in de oudste tijd. Naar verluidt zouden figuurtjes van Buxus al in bijbelse tijden in zwang geweest zijn in het Nabije Oosten, Perzië en Egypte.

In het antieke, onder vulkanische as bedolven Pompeï zijn de contouren bewaard gebleven van oude Romeinse tuinen. Het meest opvallende waren wellicht de topiari, in vorm geknipte Buxus-, laurier-, cipres en mirtestruiken. Het woord topiari is afgeleid van topairus, de slaaf die verantwoordelijk was voor de aanleg en het onderhoud van de topia, de siertuin. In Pompeï waren het eenvoudige vormen: zuilen vooral en bollen. Uit andere bronnen is bekend dat de Romeinen zich ook aan ingewikkelde snoeifiguren waagden: mensen en dieren en zelfs hele spreuken werden uit Buxus geknipt. In de Toscaanse Villa van Plinius de Jongere was er naar eigen schrijven ‘een met een Buxushaag afgeboord terras’. De buxushaag had bovenaan allerhande ornamenten uit Buxus. Meestal waren er dieren afgebeeld. In een kleine weide stonden enorm veel gesnoeide buksboompjes. Misschien waren het van oorsprong wilde boompjes zoals ze in het landschap van Toscanië overvloedig voorkwamen.

In de Renaissance vierde de snoeikunst opnieuw een hoogtepunt. Taijten van onder andere Buxus, de zogenaamdesnoeien‘parterres’, deden hun intrede.

In de vijftiende eeuw ontdekten de Hollanders de topiari. In hun kasteeltuinen knipten ze vogels, sprookjesfiguren, tafels en stoelen in Buxus en taxus.

Onder Willem III van Oranje bereikte de liefde voor de groene beeldhouwwerken een hoogtepunt. Ze groeiden zelfs in de voortuintjes van het gewone volk.

De zeventiende-eeuwse Franse hoveniers knipten kegels, bollen en obelisken Renaissancentuinen, die zich weer inspireerden o de Romeinse topiari.

In het Victoriaanse Engeland gingen de adellijke dames opnieuw uit de vele plooirokken voor een schitterende topiari. In het midden van kleurrijke plantsoenen verrezen pauwen, hanen, honden en katten.

De toenemende vrije tijd en het gevoel voor tuinstatus hebben de topiari de laatste jaren weer nieuw leven ingeblazen. Maar u wilt natuurlijk in de eerste plaats weten hoe u aan zo’n fraaie topiari van Buxus begint.

Het vormen van een buxusdiertje in drie jaar en tien stappen:

De benodigdheden

 1. Een stevige, liefst roestbestendige ijzerdraad die plooibaar is maar stug genoeg om na het buigen zijn vorm te behouden.
 2. Een plastic bloempot van 20 cm diameter. Voor kleine buxusvormpjes volstaat een pot van 12 cm.
 3. Goede potgrond. Dat is potgrond van een gekend merk. Potgrond die aan spotprijzen te koop wordt aangeboden is eenvoudigweg geen potgrond. Daarsnoei figuren kunt u uw planten alleen mee verknoeien.
 4. Enkele jonge buxusplanten. Voor vormen tot 40 cm kunt u Buxus microphylla gebruiken, voor grotere vormen koopt u jong plantgoed van Buxus sempervirens, de randpalm die het meest voor haagjes wordt gebruikt.
 5. Een evenwichtige organische meststof.
 6. Een scherpe snoeischaar met twee over elkaar schuivende messen

Hoe gaat u te werk?

 1. Maak met stevige ijzerdraad een geraamte dat in grote trekken de contouren aanneemt van het diertje of de geometrische figuur die u wilt vormen. Dit is het moeilijkste onderdeel. Zet de verschillende delen van de constructie vast met eindjes binddraad en zorg onderaan voor een paar stevige ‘wortels’ waarmee u de constructie later in de potgrond kunt verankeren.
 2. Eens de constructie gemaakt en in de pot aangebracht is, kunt u de jonge buxusplanten planten en tussen de draadconstructie weven. Zorg voor een regelmatige, efficiënte verdeling en voldoende planten (met een absoluut maximaal van vijf).
 3. Vul de pot verder aan met goede potgrond, druk aan en behoudt een gietrand van een drietal cm. Vanaf nu staan de buxusvormen in de steigers.
 4. Knip de takken, twijgen en bladeren weg die te ver buiten de constructie groeien.
 5. Wanneer u bemeste potgrond gebruikt, begint u pas zes weken na het planten en ten vroegste in april bij te voeden, als het kan met een gekorrelde organische meststof of met een gecoate meststof, een met een soort kunsthars omgeven voedingsstof, waarvan de plant slechts neemt wat hij nodig heeft. Vermits randpalm of buxus van enigszins kalkrijke grond houdt, kunt u een paar eetlepels Maerl, landbouwkalk of dolomietmeel aan de potgrond voegen.
 6. Zet de pot met buxus op een zonnige, warme plek, geef regelmatig water en knip zo vaak u kan alle wildgroei weg. Stevige twijgen kunnen waar nodig aan de constructie van ijzerdraad worden gebonden. Hoe vaker u knipt, hoe dichter het loof van de buxusstruik zal worden.
 7. Behalve wanneer u over een kas beschikt, mag u buxus slechts knipen in de maanden zonder ‘r’, in de zomermaanden dus. In een kas groeit buxus beduidend sneller en dat komt omdat het groeiseizoen er veel langer is.
 8. In strenge winters zal buxus in pot van vorst  te lijden hebben. Het is beter de potten voor de winter tot aan de wortelhals in te graven.
 9. Na een jaar of drie hebt u een aardig vormstruikje opgekweekt waarvan de draadconstructie niet meer te zien is. Dan kunt u de buxus desgewenst in de volle grond uitplanten.
 10. Blijf voortdurend knippen. Doet u dat niet, dan tovert bijvoorbeeld het fraaie buxuskippetje zich na een tijdje om in een gewone, doordeweekse buxusstruik. Zelfs in uw stoutste dromen mag u dan geen gekakel meer verwachten.

Uw tuin weer snel op orde?

  %d bloggers liken dit: