Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


bomen en struiken op het juiste moment snoeien

snoeienAls het gaat om uw struiken en bomen, kan het zomaar zijn dat een snoei beurt op het juiste moment uw struiken en planten red. Immers, tuinexperts zijn de  eerste om u te vertellen dat snoeien of het weg snijden van dood hout en dichte groei een perfecte manier is om uw boom of struik te stimuleren. Maar ze zullen u ook zeggen dat het belangrijk is om te snoeien inde juiste seizoen en op de juiste manier anders kan uw plant blootgesteld worden aan ziekte en verval.

“Snoeien maakt uw struiken en bomen gezonder, want het wortelstelsel heeft minder zware toppen en dus minder te verduren “. “Het maakt het ook mogelijk meer licht te bereiken in de dichtere delen van de plant, zodat stengels sterker zijn en de groei  voller is.”

er zijn drie methoden van snoeien om te overwegen: tip snoeien, uitdunnen en scheren. Tip snoeien wordt beschouwd als de eenvoudigste methode, omdat het gaat om alleen het terug trimmen van eigenzinnige stengels op een hoek met een snoeischaar. Uitdunnen, ondertussen, gaat met behulp van een takkenschaar tot het compleet verwijderen van  oudere stammen en takken op de plek waar ze afsplitsen van de hoofdstam van een struik of boom om een natuurlijke vorm in stand te houden, en de oudere planten verjongen, doordat het licht in hun dichtere gedeelte komt en ruimte maken voor nieuwe groei. Tot slot, scheren vereist een heggenschaar om formele hagen met scherpe kanten gelijkmatig te maken.

Andere vuistregels:

  • Verwijder de beschadigde, dode takken op elk moment van het jaar met een scherpe, schone zaag.
  • Verwijder de uiteinden van de takken die te lang groeien.
  • Verwijder de bloemen als ze vervagen. Anders wordt het totaal aantal geproduceerde bloemen aanzienlijk minder.
  • In het tweede seizoen van de groei, snoei zwak of spichtige takken van uw struik weg om de groei te versterken.
  • Verwijder alle dode, beschadigde takken die je gemist hebt tijdens regulier onderhoud.
  • Als de bast wordt gewreven waar twee takken elkaar ontmoeten, snijd de zwakkere of de naar binnen groeiende tak weg tot de stam.

Echter snoeien helpt de plant niet als je het niet in het juiste seizoen doet.

Kijk hier om meer te weten te komen over snoeien

%d bloggers liken dit: