Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


Lavendel snoeien en stekken

lavendel snoeien en stekkenLavendel, één van Nederlands populairste planten in de tuin. Lavendel ziet er het hele jaar door erg mooi uit en ruikt ook heerlijk. De geur die lavendel afgeeft houd ook nog een luizen op afstand.

Lavendel kunt u het hele jaar door kopen en eigenlijk ook planten, maar ik raad aan om dit in het voorjaar te doen of in het vroege najaar, zodat lavendel geen last heeft van de winter. Het probleem bij veel mensen is dat lavendel na een paar jaar (als ze niet goed worden onderhouden en gesnoeid worden) erg groot worden en aan de onderkant van de plant er houterig gaan worden, met het gevolg dat mensen er flauw van worden en de hele plant uit de tuin halen en er vervolgens weer nieuwe lavendel planten voor in de plaats doen. Dit is eigenlijk gewoon doodzonde omdat dit alles gemakkelijk te voorkomen is door goed onderhoud.

Snoeien

U kunt na de zomer al de bloei van de lavendel gestopt is de uitgebloeide bloemen samen met een stukje top weg snoeien met een scherpe schone heggenschaar zodat de lavendel de hele winter er lekker fris bij ligt. Snoei in het voorjaar rond half mei begin april de lavendel sterk terug, ongeveer tot 15 cm boven de grond. Het is belangrijk dat u dit dus niet te vroeg in het jaar gaat doen omdat het ‘s nachts nog kan vriezen en dit schade aan de lavendel kan brengen en vervolgens de bloei later in het jaar negatief beïnvloed. Vervolgens zal er op het oude hout nieuwe scheuten ontstaan die in de zomer weer helemaal zullen opbloeien tot een prachtige paarse zee van lavendel.

U kunt vervolgens de gesnoeide lavendel laten drogen boven de kachel, of u maakt er heerlijke geurzakjes van voor in de linnenkast.

Lavendel stekken

Als u goedkoop toch een mooie tuin met lavendel wilt hebben kan lavendel gaan stekken in plaats van te kopen (al gauw € 2,50 per bos).

U kunt het beste lavendel gaan stekken in augustus, neem stekken van 7 tot 10 cm van niet bloeiende lavendel delen.

Snij ze aan de onderkant van de lavendel met een scheer mes af en haal de onderste bladeren er van af, vervolgens stopt u ze in water of potgrond. Zet ze in de morgenzon en houd de stekken voor de rest vorstvrij, er zullen wortels ontstaan. Nu kunt u in het voorjaar de lavendel stekken in uw tuin plaatsen en van de heerlijke geur en kleur genieten.

%d bloggers liken dit: