Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.


vlinderstruik snoeien

vlinderstruikQ: Ik heb vier vlinder struiken die vol zijn van bloei zijn en er mooi bij liggen.Mijn vraag is wanneer het de beste tijd is om te snoeien en wat de beste manier is.

A: Dit is een vraag die ik regelmatig krijg.Dit moet een van de grote raadsels van het tuinieren zijn. Hoe dan ook, ik knip elk van de gebruikte bloem hoofden als ze bruin zijn. Dit is niet alleen noodzakelijk voor  de plant, maar stimuleert meer bloemen en verkleint de kans dat de zaden die rijp zijn door de wind naar ongewenste plekken in de tuin worden geblazen. Vlinder struiken komen vaak voor op lijsten als een plant die gemakkelijk hun zaden los laten en verspreiden.

Als je dit op een regelmatige basis kunt volhouden, hou je de vlinderstruik ook in toom. Je hoeft niet alleen de top te knippen.Met andere woorden, je kunt de grote tegelijk met de reguliere snoei in toom houden. Dit kan continu worden herhaald totdat de plant klaar is met bloeien voor het seizoen. Probeer alle uitgebloeide bruine bloemen te verwijderen zodat de zaden niet op ongewenste plekken in de tuin terecht kunnen komen.

Ik begrijp ook heel goed dat weinig mensen zin hebben om dit allemaal te gaan doen. Het kost veel tijd om bij te blijven met het snoeien, omdat vlinder struiken grote planten zijn,en  zware bloeiers zijn en erg veel produceren.

Dus ervan uitgaande dat je eindigt met een grote, slanke plant op het einde van het seizoen, betekend dit dat je wel eerst veel werk moet verzetten. De beste tijd daarvoor is het einde van de winter, dat wil zeggen eind maart. Dat is wanneer de hele plant moet worden gesnoeid tot ongeveer enkel hoogte. Je kunt maximaal een derde van het oude dikste hout wegnemen tot aan de grond in de gevallen waar de plant te dik of te dicht aan het worden is.

Sommige mensen snoeien hun vlinder struiken aan het einde van het groeiseizoen na de planten slapende is  gegaan. Die timing zou waarschijnlijk geen kwaad kunnen, maar ik wil ervoor zorgen dat de planten alle suikers overgebracht heeft naar de wortels voordat ik ga snoeien. En ik denk dat het een goed idee is om te zien wat de winter heeft gedood en snoeien dat weg in het voorjaar. Als je een zware snoei in de herfst doet en dan in winter schade krijgt aan de vlinderstruik, kun je het materiaal wat je er van af gesnoeid hebt er niet meer terug op zetten.

%d bloggers liken dit: